Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че са налице неопровержими доказателства за участието на Русия в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщават британските медии.

Джонсън обвини Русия, че е дала "самодоволен, саркастичен отговор", което според него е индикация, че Москва е виновна.

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати
Обновена

Великобритания прекъсна контактите с Русия, гони дипломати

Русия е отговорна за опит за убийство

"Опасявам се, че са налице неопровержими доказателства, че това е Русия", изтъкна Джонсън, добавяйки: "Налице е нещо като самодоволен, саркастичен отговор, който чухме от руснаците, което показва тяхната фундаментална вина."

Британският първи дипломат призова "всички отговорни страни" да покажат подкрепа за Великобритания и да действат срещу Москва, подчертавайки, че отравянето показва, че Русия "очевидно е готова да действа без задръжки".

Вчера Великобритания изгони 23-ма руски дипломати и нарече Русия "виновна" за опит за убийство в случая със Скрипал. Всички двустранни разговори на високо равнище с Москва също бяха отменени, като Великобритания заплаши да наложи санкции срещу Русия.

Москва: Лондон избра сблъсъка, очаквайте ответни мерки

Москва: Лондон избра сблъсъка, очаквайте ответни мерки

Действията на Лондон са безпрецедентно груба провокация

Междувременно от руското външно министерство разкритикуваха остро Обединеното кралство за отказа да предостави документи и доказателства относно отравянето на Скрипал.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова настоя Великобритания да предостави на Русия достъп до факти, свързани със случая, както и проби от нервнопаралитичното вещество, използвано за покушението срещу Скрипал, както и информация, която Лондон има за използването на химически оръжия на негова територия.

Захарова определи твърденията, че Русия е отговорна за инцидента като "налудничави" и "изключително опасни" и предупреди, че Москва скоро ще обяви отговора си на "враждебните действия" на Великобритания.