Съд в Аржентина разреши на шест руски гражданки да влязат в страната. Бременните рускини пътуват за Буенос Айрес, столицата на Аржентина, но първоначално им е отказано влизане. Всички рускини са били задържани първоначално на територията на летището.

Властите на южноамериканската страна обаче са разтревожени от увеличилия се значително в последната година поток от рускини в късна бременност, като подозират, че единствената им цел е да получат "удобен" аржентински паспорт.

"Те не са арестувани", заяви говорител на имиграционните служби и добави, че в момента се водят преговори за връщането им обратно. Това обаче не е лесно: жените са пристигнали без придружител, с малко пари, без билети за връщане и бременни в повече от 30-ата седмица, съобщи британският вестник "Гардиън" в събота.

След като 33 бременни руски гражданки са пристигнали в Аржентина с един полет в четвъртък вечерта, миграционните власти направиха изявление. Ръководителят на миграционната служба на Аржентина Флоренсия Кариняно заяви, че отказът за влизане на руснаците се дължи на съмнението, че са предоставили невярна информация за целта на пътуването. Според тази информация рускините влизат в страната като туристки, въпреки че всички са били в напреднал стадий на бременност.

Аржентина дава гражданство на децата, родени в страната, а техните родители могат да получат разрешение за постоянно пребиваване, последвано от аржентински паспорт. Освен всичко друго това им дава право и на безвизово влизане в страните от Европейския съюз.

"Не можем да им позволим да ни лъжат безсрамно", заяви Флоренсия Кариняно

Бременни жени и преди са идвали в Аржентина, за да родят там, но след нахлуването на Русия в Украйна страната се сблъсква с увеличен приток на бременни "туристки".

През изминалата година в страната са влезли общо около 10 500 бременни руски гражданки, а потокът от бременни рускини е особено увеличен след август 2022 г. Около половината от тях са били в последния триместър от бременността.

Адвокатът на задържаните на летището рускини Кристиан Рубилар заяви пред местни медии, че клиентките му се опитват да избягат от войната и репресиите, тъй като изразяването на несъгласие с руската политика е свързано със затвор. "В режима на Путин едно несъгласие с войната е достатъчно, за да влезе човек в затвора или членовете на семейството му да бъдат изпратени на фронтовата линия", казва той.

Ръководителят на миграционната служба обаче е убеден, че това не е така. Властите са проследили около 7000 случая, в които жените се завръщат в Русия веднага след раждането, оставяйки пълномощно на аржентинските си адвокати да уредят документите за гражданство на бебетата, а след това и на родителите.

"Проблемът е, че те идват, раждат деца и след това напускат Аржентина, за да не се върнат никога повече. Не можем да им позволим да ни лъжат безсрамно, твърдейки, че са туристи, а всъщност не са", казва Флоренсия Кариняно.

Аржентинските власти са започнали разследване на този вид "туризъм".

Повече от четири хиляди руснаци, напуснали страната, са се отказали и от гражданство

Повече от четири хиляди руснаци, напуснали страната, са се отказали и от гражданство

Това са данни за миналата година