Малайзия е използвала ДНК проба от едно от децата на Ким Чен-нам, за да потвърди самоличността на убития полубрат на вожда на Северна Корея Ким Чен-ун. Това разкри малайзийският вицепремиер Ахмад Захид Хамиди, цитиран от "Франс прес".

Разследващите "потвърдиха самоличността на Ким Чен-нам въз основа на ДНК проба, получена от неговото дете", посочи вицепремиерът, без да дава повече подробности.

Малайзия потвърди, че убитият севернокореец е Ким Чен-нам

Малайзия потвърди, че убитият севернокореец е Ким Чен-нам

Няма да обясним как сме установили самоличността

45-годишният мъж беше отровен със смъртоносен нервнопаралитичен газ VX в нагло покушение, напомнящо времената на Студената война, на 13 февруари на международното летище в Куала Лумпур.

Убийството предизвика яростен дипломатически скандал между Малайзия и Северна Корея, които взаимно изгониха посланиците си и не позволиха на гражданите си да напуснат.

Ахмад Захид заяви пред журналисти, че двете страни са започнали официални разговори в понеделник за разрешаването на кризата, както и за да се приберат в родината си деветима малайзийци, задържани в Пхенян.

Южна Корея обвини Северна Корея за смъртта на Ким Чен-нам, но Пхенян отхвърли тези твърдения и разкритикува остро отказа на Малайзия да предаде тялото му без ДНК проба от близък роднина.

Пхенян досега никога не е потвърждавал самоличността на жертвата, който е носил паспорт с името Ким Чол, когато беше нападнат.

Малайзия официално потвърди идентичността му в петък, близо месец след убийството, но отказа да каже дали властите са получили ДНК проба от близък роднина.

Съпругата и децата на убития Ким Чен-нам, които са живели в изгнание в китайската територия Макао, се укриха след убийството. Има опасения, че 21-годишният му син, Ким Хан-сол, може да бъде следваща цел на покушение.