Действащият министър-председател на Испания, социалистът Педро Санчес, и президентът на Каталуния Пере Арагонес от партията Esquerra Republicana (ERC), подкрепяща независимостта, се споразумяха за условията на проектозакон за амнистия за всички фигури, подкрепящи независимостта на Каталуния, които все още са изправени пред правни действия след референдума през 2017 г., съобщава Catalan news. 

Санчес и Арагонес са разговаряли по телефона във вторник следобед, като испанските медии съобщиха, че са се споразумели за "последните подробности" на закона за амнистията.

Арагонес написа в X (бивш Twitter) в сряда, че законът за амнистията е бил наложителен.

"Направихме го, имаме споразумение. Сега трябва да продължим напред към по-широко споразумение: разрешаване на политическия конфликт и благосъстоянието на хората, с прехвърлянето на Rodalies (влаков оператор в Каталуния, управляван от Мадрид) и коригиране на фискалния дефицит.", написа той. 

Санчес подкрепи амнистия за каталунските сепаратисти

Санчес подкрепи амнистия за каталунските сепаратисти

Те са му нужни, за да сформира управляваща коалиция в Испания

Припомняме, че в края на октомври стана ясно, че Санчес подкрепя предоставянето на амнистия на замесените в неуспешния опит на Каталуния за независимост.

"Каталуния е готова за пълно обединение. Представители на повече от 80 процента от каталунците подкрепят тази мярка, каза Санчес. Поради същите причини, в името на Испания, в интерес на Испания, в защита на съвместното съществуване между испанците, защитавам днес амнистията в Каталуния за събитията, случили се през последното десетилетие."

Санчес обяви подкрепата си като "единствения начин", по който може да сформира управляваща коалиция.

по-рано тази седмица испанската социалистическа партия и лявата партия "Сумар" постигнаха коалиционно споразумение за съставяне на ново правителство. Споразумението включва предложение за намаляване на работното време без промяна на заплатите.

Споразумението дойде, след като изпълняващият длъжността министър-председател Педро Санчес се срещна с лидера на "Сумар" и действащ министър на труда Йоланда Диас в понеделник. Санчес се нуждае от подкрепата на 33-мата депутати от долната камара на "Сумар", както и на други партии, включително някои, които се застъпват за независимост на Каталуния и Страната на баските - в опита си да поднови мандата си като премиер.

Педро Санчес договори ляво правителство

Педро Санчес договори ляво правителство

Той все още се нуждае от подкрепата на каталунските сепаратисти

Въпреки че подкрепата на "Сумар" е от решаващо значение, тя не е достатъчна, за да осигури избирането на Санчес в долната камара. Той все още се нуждае от подкрепата на каталунските сепаратисти, които настояват за закон за амнистия за масово помилване на хора, замесени в неуспешния опит.

Санчес ще търси и подкрепата на единствения представител от Галисийската националистическа партия. 

За да бъде официално възстановен като премиер след неубедителните общи избори през юли, Санчес трябва да спечели подкрепата на най-малко 176 депутати в рамките на 350-местния испански Конгрес в ключов вот, който трябва да се проведе преди 27 ноември.

Говорителят на Конгреса Франсина Арменгол очаква да обяви датата на сесията до петък, за да съвпадне със срещата на бюрото на Конгреса, с възможност за свикване на Kамарата на 7 и 8 ноември.

Източници очакват Санчес да бъде избран за премиер в сряда, така че няма нужда да се призовава за второ гласуване в петък, 10-и.

Ако социалистите и партиите за независимост на Каталуния не успеят да постигнат споразумение, страната ще отиде на нови избори през януари, на които гласоподавателите биха могли да дадат на една центристка и крайнодясна коалиция абсолютното мнозинство, което тя изпусна на косъм на последния вот през юли.

Потенциалната амнистия обаче отприщи политическа буря в Испания, като главно консервативни противници организираха големи протести и обвиниха Санчес, че застрашава върховенството на закона за собствена политическа изгода.

Според скорошна анкета 26 процента от испанското население подкрепя амнистията срещу 70 процента против, съобщи испанската радиостанция Onda Cero. Анкетата също така установи, че 28 процента смятат, че начинът, по който Санчес се справя с този проблем, е правилен, докато 63 процента го смятат за неподходящ.