Испанските социалисти постигнаха споразумение с каталунската сепаратистка партия Junts за подкрепа на правителството, съобщи испанската телевизия TVE, цитирана от Ройтерс.

Базираният в Барселона вестник La Vanguardia също съобщи, че социалистите и Junts са постигнали сделка. Двете партии все още не са потвърдили постигнатото споразумение.

Изпълняващият длъжността министър-председател на Испания Педро Санчес и неговата Социалистическа партия (СП) се опитват да съставят правителство, след като изборите през юли не излъчиха категоричен победител.

Той вече постигна коалиционно споразумение с крайнолявата платформа Sumar миналия месец, но също така се нуждае от няколко други по-малки партии, които вече са го подкрепяли в миналото, за да бъде гласувано правителството му в парламента , което може да стане най-рано следващата седмица.

Каталунските сепаратисти от Junts са заявили по време на преговорите, че ще дадат своите седем гласа в парламента в замяна на закон за амнистия, който може да оправдае до 1400 активисти и политици, замесени в неуспешен опит за отделяне на Каталуния от Испания, след непризнат референдум през 2017 г.

Социалистическата партия на 2 ноември също подписа споразумение с друга каталунска про-независима партия, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Потенциалната амнистия срещна яростно недоволство от страна на консервативните опоненти на Санчес, които организираха големи протести и го обвиниха, че поставя на карта върховенството на закона в Испания заради собствената си политическа изгода.

Испанските консерватори не успяха да съставят правителство

Испанските консерватори не успяха да съставят правителство

Сега идва ред на социалистите да опитат да създадат кабинет