Сенаторът Бърни Сандърс победи Хилари Клинтън на първичните избори за определяне на президентската номинация на Демократическата партия в щатите Аляска и Вашингтон, предадоха информационните агенции.

В Аляска Сандърс печели около 79% от гласовете срещу 21% за Клинтън.

В щата Вашингтон съотношението е 77% за самоопределящия се като социалист сенатор срещу 23% за опонентката му.

В първичните избори в щата Хавай, където резултатите все още не са окончателни и при преброени 88% от гласовете, Сандърс печели със 70,6%, докато Клинтън получава само 29,2 процента от гласовете.

Вотът във Вашингтон е особено важен, тъй като дава възможност на победителя да излъчи 100 делегати на конгреса, който ще излъчи кандидатурата на демократите за Белия дом.  

Същевременно успехът Сандърс в двата щата няма да му позволи да заличи преднината на Клинтън, която вече си е осигурила 1690 делегати. Той засега разполага с 952. За да се гарантира  избирането на определен кандидат, той трябва за има 2383 гласа на форума на Демократическата партия.  

За да има поне теоретични шансове за успех, Сандърс трябва да победи в щатите Калифорния, Ню Йорк и Пенсилвания, но според социологическите проучвания там предпочитанията на страната на Клинтън.

До края на кампанията той трябва да спечели две трети от гласовете на избирателите в оставащите щати, което не изглежда особено вероятно на фона на нагласите сред избирателите.  

В конгреса на партията, освен делегатите, излъчени  чрез подадените на първичния вот гласове, участват и т. нар. суперделегати, които могат да гласуват според собствените си предпочитания за определен кандидат.