През седемте месеца до 31 октомври в Русия са постъпили компютърни и други електронни компоненти на стойност най-малко 2,6 млрд. долара, показват руските митнически регистри. Най-малко 777 млн. долара от тези продукти са произведени от западни фирми, чиито чипове са открити в руски оръжейни системи: американските Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc и Analog Devices Inc, както и германската Infineon AG.

През март тази година в корпоративния регистър на Турция се появява нова фирма. Azu International Ltd Sti се описва като търговец на едро на ИТ продукти и седмица по-късно започва да доставя американски компютърни части за Русия, разкрива Ройтерс.

При повторен контакт малко преди публикацията Агваз заяви, че Smart Impex "спазва всички ограничения за износ и забрани за производителите" и "не е заобикаляла западните санкции срещу Русия". Той заяви, че не може да отговори на въпроси за Azu International. Турските корпоративни регистри показват, че на 30 ноември той е продал своя 50% дял в истанбулската компания на съоснователя си Хума Гюмюл Улукан. Тя не е била открита за коментар.

Великобритания удари със санкции ирански бизнесмени и руски военни

Великобритания удари със санкции ирански бизнесмени и руски военни

Техеран и Москва отхвърлиха обвиненията на Запада, че Русия използва ирански дронове, за да атакува цели в Украйна

Azu International е пример за това как каналите за доставки към Русия остават отворени въпреки западните ограничения за износ и забраните за производителите. 

Съвместното разследване на Ройтерс и Кралския институт на обединените служби (RUSI), базиран в Лондон мозъчен тръст в областта на отбраната, за пръв път дава подробна информация за глобалната верига за доставки, която продължава да снабдява Русия със западни компютърни компоненти и друга електроника. Разследването на тази търговия идентифицира плеяда от неясни вносители и износители, като Azu International, и установи, че доставките на полупроводници и други технологии продължават да пристигат в Русия от Хонконг, Турция и други търговски центрове.

Един руски вносител, ООО Фортап, със седалище в Санкт Петербург, е създаден от руски бизнесмен през април и оттогава е внесъл електроника на стойност най-малко 138 млн. долара, включително компютърни части от САЩ, според руските митнически регистри. Те показват, че един от най-големите доставчици на Fortap е турска компания Bion Group Ltd. Sti, бивш търговец на текстил, който наскоро разшири дейността си в областта на търговията на едро с електроника. Главният мениджър на Bion отказа коментар.

ЕС наложи санкции на Иран заради екзекуциите и дроновете

ЕС наложи санкции на Иран заради екзекуциите и дроновете

Повече от 20 физически и юридически лица бяха санкционирани

Друг руски вносител, OOO Titan-Micro, е регистрирал адрес, който представлява къща в гора в северния край на Москва. Според митническите регистри то също е внасяло западни компютърни компоненти след инвазията.

Според прегледа на фирмените документи някои от доставчиците - включително фирми в Хонконг и Турция - имат връзки с руски граждани.

Митническите документи - които Ройтерс закупи от трима търговски доставчици - не определят точния вид на полупроводниците и другите електронни продукти, нито показват какво се случва с компонентите, след като те пристигнат в Русия. През август Ройтерс съобщи, че масово произвеждани от западни компании чипове, които в много случаи не подлежат на ограничения за износ, са се появили в ракети и оръжейни системи, които руската армия е разположила в Украйна.

Сред фирмите, които доставят западни технологии в Русия, е регистрирана в Хонконг компания, наречена Pixel Devices Ltd. Журналист на Ройтерс, посетил офиса на Pixel Devices в бизнес център в Хонконг, открива малка стая с картонени кутии, подредени до тавана, и никакви служители. Според руските митнически регистри от 1 април досега компанията е доставила в Русия електроника на стойност поне 210 млн. долара, включително продукти на Intel и AMD на стойност поне 50 млн. долара до 31 октомври.

ЕС не успя да постигне съгласие по деветия пакет от санкции срещу Русия
Обновена

ЕС не успя да постигне съгласие по деветия пакет от санкции срещу Русия

Борел прогнозира трудни дискусии, пречката е Унгария

Фирмените регистри показват, че Pixel Devices е регистрирана през 2017 г. от хонконгска фирма, наречена Bigfish Investments Ltd, контролирана от Кирил Носов, жител на Хонконг с руски паспорт. Носов заяви пред Ройтерс в имейл, че е помогнал за създаването на фирмата, но не работи за нея и не е в състояние да коментира дейността ѝ.

Настоящият собственик на Pixel Devices е сингапурско дружество Asia Global Neolink Pte Ltd, което на свой ред е собственост на сейшелско дружество White Wings Ltd, според фирмените регистри в Хонконг и Сингапур. Единственият директор на Pixel Devices в момента е Пере Рура Кано, испанец, който също така е вписан като директор на Asia Global Neolink и ръководи авиационен клуб в Каталуния. Потърсен по телефона в Испания, Рура Кано потвърди, че Pixel Devices е доставяла полупроводници и други продукти за Русия.

"Започвам с тези хора и не съм сигурен какви стоки се движат", каза той. "Не мога да ви информирам повече, това е наша частна дейност".

Уебсайтът на Pixel Devices, www.pixel-devices.com, първоначално е бил регистриран през 2017 г. във фирма за уеб услуги в Санкт Петербург, според фирмата за интернет разузнаване DomainTools. На уебсайта се посочва, че подразделението на Pixel Devices "Компоненти и монтажни възли" обслужва предприятия в разнообразни сектори, включително военния и космическия. В отговор на въпроси на Ройтерс Pixel Devices заяви, че не продава продукти на военния сектор и забранява на клиентите си да препродават на компании от отбранителния сектор. Тя заяви, че част от информацията на уебсайта е "доста остаряла".

Австралия наложи санкции на Русия и Иран

Австралия наложи санкции на Русия и Иран

Мерки за спиране на руската агресия

Pixel Devices заяви, че доставя ИТ оборудване за Русия от няколко години и "е възможно" да е доставила продукти на Intel и AMD тази година "като част от дългосрочни договори". Тя заяви, че придобива продуктите си от производители или техни дистрибутори и не доставя компоненти, "които нарушават каквито и да било задължителни политики, наложени на компанията от нейните партньори, доставчици или дистрибутори". Intel и AMD заявиха пред Ройтерс, че Pixel Devices не е оторизиран дистрибутор на техните продукти.

Pixel Devices заяви, че не може да потвърди точността на установените от Ройтерс стойности на износа на електроника на компанията за Русия; тя не предостави свои собствени данни. Тя също така отбеляза, че ограниченията за износ не са универсални и не съществува пълна забрана за износ на ИТ оборудване за Русия. Дружеството заяви, че не продава на организации, контролирани от лица, на които са наложени санкции.

Pixel Devices заяви също, че не е изненадващо, че наскоро никой не е бил в офиса на Pixel Devices, тъй като повечето служители работят дистанционно или участват в складови операции.

Руските митнически регистри показват, че основният клиент на Pixel Devices в Русия е компания в Санкт Петербург, наречена OOO KompLiga. На нейния уебсайт се посочва, че фирмата може да доставя широка гама от ИТ продукти и части. Според митническите данни от 1 април насам KompLiga е внесла електроника на стойност най-малко 181 млн. долара, почти изцяло от Pixel Devices.

Не всяка руска компания е склонна да обсъжда как да се справи с ограниченията за износ. Базираната в Москва логистична фирма OOO Novelco съветва руските предприятия как да продължат да внасят чуждестранни стоки.

През септември Novelco организира семинар в Москва за своите клиенти на тема "как да се намерят алтернативни начини за доставка на стоки" в Русия. В 45-минутна презентация, озаглавена "Външнотърговски тактики и стратегии за компенсиране на санкциите", главният изпълнителен директор на Novelco, Григорий Григориев, призова компаниите да се запасят с продукти и да разработят диверсифицирани пулове от доставчици от повече от една държава.

САЩ налагат нови санкции на Русия и Китай

САЩ налагат нови санкции на Русия и Китай

За незаконен риболов и използване на ирански дронове във войната в Украйна

Един от изпълнителните директори на Novelco предложи съвет за клиенти, изкушени да използват китайската територия Макао като точка за доставка до Русия: "Не препоръчваме да се изпращат товари през това летище, въпреки атрактивните цени, тъй като има огромно време за чакане, анулиране на полети."

За решаване на проблемите с превоза той и други ръководители на Novelco препоръчват в канала на компанията в YouTube да се използват поуките, извлечени по време на пандемията, като например да се транспортират стоки през трети страни, а не директно от доставчика.

В интервюта за руски медии и в поредица от публикации в LinkedIn Григориев описва неотдавнашните търговски ограничения за Русия като равносилни на издигането на "желязна завеса" около страната му.

В един от постовете в LinkedIn Григориев заяви, че Novelco е създала филиал в Истанбул и е доставяла стоки за Русия от Турция, която не прилага всички търговски ограничения на САЩ и ЕС за Русия. След като стоките пристигнат в Турция, "пратките се обработват за реекспорт и товарът може да последва в Русия чрез въздушен, морски, автомобилен и железопътен транспорт", казва Григориев в поста.

През март Григориев регистрира в Истанбул дружество, наречено Smart Trading Ltd Sti, показват турските корпоративни регистри. Оттогава насам компанията е изпратила продукти, произведени от американски производители на полупроводници, на стойност най-малко 660 000 долара, според руските митнически регистри.

Някои други руски фирми смятат, че не е разумно да се обсъжда публично как да се справят с търговските ограничения.

Много скорошни доставки на западни компютърни части за Русия са пристигнали от Китай и други страни, които не са се присъединили към САЩ и ЕС в ограничаването на износа за Русия.

Но има и някои изключения, установи Ройтерс. Митническите регистри показват доставки на Analog Devices и други американски компоненти директно от ЕС.

Elmec Trade Oü, търговец на едро на електронни компоненти, базиран в естонската столица Талин, е изпратил стоки на стойност най-малко 17 млн. долара в Русия между 1 април и 31 октомври според руските митнически регистри. Сред тях са чипове, произведени от Analog Devices и други американски производители, сочат документите.

Генералният мениджър на Elmec Trade, Александър Фоменко, заяви пред Ройтерс, че компанията му купува продуктите си по официални канали, спазва всички законови изисквания и се съобразява с всички санкции и експортни ограничения.

Правителството на САЩ наложи експортни ограничения на десетки компании, за да се опита да спре потока от чувствителни високотехнологични компоненти към Русия. Но проучването на Ройтерс и RUSI установи, че изглежда има активен списък от заместващи играчи, които са готови да заменят тези структури.

Да вземем за пример AO GK Radiant, базиран в Москва дистрибутор на компютърни чипове и други електронни части, който през юни отпразнува тридесетата си годишнина. На своя уебсайт тя заявява, че целта ѝ е да предоставя на руските клиенти "най-добрите решения от световни производители".

Всъщност руските митнически регистри показват, че в продължение на години компанията е внасяла чипове със западен дизайн на стойност милиони долари.

ЕС въвежда 9-ти пакет от санкции срещу Русия
Обновена

ЕС въвежда 9-ти пакет от санкции срещу Русия

Урсула фон дер Лайен: Русия продължава да носи смърт и опустошение на Украйна

Руските митнически регистри показват, че Titan-Micro започва да внася Analog Devices и други електронни компоненти през ноември 2021 г., девет месеца след създаването си. Оттогава Titan-Micro е внесла части на стойност най-малко 12,7 млн. долара, включително на стойност 9,9 млн. долара от април 2022 г. насам. Тя е използвала някои от същите доставчици като GK Radiant, включително Sinno Electronics Co Ltd - китайска компания, която през юни беше поставена под експортни ограничения от Министерството на търговията на САЩ заради предполагаемо предоставяне на подкрепа на руския отбранителен сектор. Sinno Electronics не отговори на искането за коментар.

Според руските митнически регистри бизнесът е бил оживен. Съединените щати и ЕС наскоро ограничиха продажбите на чувствителни технологии на Русия заради инвазията ѝ в Украйна на 24 февруари, а много западни технологични компании преустановиха всякакви сделки с Москва.

Основаната от турския бизнесмен Гьоктюрк Агваз компания " Azu International" се намесва, за да запълни недостига на доставки. През следващите седем месеца компанията изнася за Русия компоненти на стойност най-малко 20 млн. долара, включително чипове, произведени от американски производители, според руските митнически документи.

Бързо разрастващият се бизнес на Azu International не е започнал от само себе си, показват докладите на Ройтерс: Агваз управлява фирма за търговия на едро с ИТ продукти в Германия, наречена Smart Impex GmbH. Преди инвазията руските митнически регистри показват, че германската компания е доставяла американски и други продукти на клиент от Москва, който наскоро е внасял стоки от Azu International.

Потърсен в офиса си близо до Кьолн през октомври, Агваз заяви пред Ройтерс, че Smart Impex е спрял износа си за Русия, за да спази търговските ограничения на ЕС, но продава на Турция - страна извън ЕС, която не прилага повечето от санкциите на Запада срещу Москва. "Не можем да изнасяме за Русия, не можем да продаваме в Русия и затова продаваме само в Турция", каза той. Запитан за продажбите на Azu International в Русия, той отговори: "Това е наша бизнес тайна".