Съединените щати планират в петък да наложат нови санкции срещу Русия и Китай. Това съобщи "Ройтерс", като цитира свои източници.

Мерките са за използването на ирански дронове във войната на Русия срещу Украйна и срещу около 170 китайски предприятия за считан от Вашингтон незаконен риболов в Тихия океан.

Санкциите идват на фона на опасенията, че Китай прекалява с риболова и използва своя риболовен флот, за да разшири морското влияние на Пекин.

Санкциите бяха оповестени за първи път от Wall Street Journal.

Китай иска САЩ и ЕС да покажат отговорност, а не да го клеветят

Китай иска САЩ и ЕС да покажат отговорност, а не да го клеветят

Пекин твърдо отхвърля намесата във вътрешните работи на страната

Много от санкциите трябва да бъдат наложени съгласно Глобалния закон "Магнитски", който упълномощава правителството на САЩ да санкционира чуждестранни правителствени служители по целия свят, които се считат за нарушители на човешките права, да замрази активите им и да им забрани да влизат в Съединените щати.

Съединените щати осъдиха износа на военни дронове от Иран за Русия за използването им срещу Украйна. Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза пред репортери в сряда, че Съединените щати са свидетели на продължаващо предоставяне на ирански дронове на Русия.

Очаква се санкциите да бъдат насочени към редица руски дружества от отбранителната промишленост, участващи в трансфера на ирански дронове на Русия.

Пак дронове над Севастопол
Обновена

Пак дронове над Севастопол

Дронът е бил свален от дежурен кораб на Черноморския флот

Припомняме, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкри в сряда, че Брюксел ще санкционира три руски банки и 200 физически и юридически лица като част от деветия си пакет от санкции срещу Москва.

Европейският съюз също ще "прекъсне достъпа на Русия до дронове", включително от "доставчици от трети страни като Иран", и ще наложи "нов контрол върху износа, особено за стоки с двойна употреба".

Това включва ключови химикали, нервнопаралитични агенти, електроника и ИТ компоненти, които могат да бъдат използвани от руската военна машина.

Санкциите включват руските въоръжени сили, отделни офицери, компании от отбранителната индустрия компании, членове на Държавната дума и Съвета на федерацията, министри, губернатори и политически партии и други.