Северна Корея обяви, че затягането на санкциите на ООН срещу страната е "враждебен акт, целящ да задуши живота на обикновените хора", като добави, че санкциите само и единствено ще накарат Пхенян да ускори завършването на ядрената си програма, съобщава официозната държавна новинарска агенция на изолирания комунистически режим.

САЩ: Ако трябва да защитим себе си или съюзниците, Северна Корея ще бъде унищожена

САЩ: Ако трябва да защитим себе си или съюзниците, Северна Корея ще бъде унищожена

Посланичката в ООН Ники Хейли предупреди...

През миналата седмица ООН наложи нови санкции срещу Северна Корея в отговор на шестия ядрен опит, извършен от Пхенян. Тоталитарният режим разкритикува действията на Съвета за сигурност, който прие с единодушие засилването на санкциите, като обяви, че ядрената му програма е достигнала "финалния си етап". В петък Северна Корея извърши поредно изпитание на балистична ракета, която прелетя над Япония и падна в Тихия океан.

По-рано днес посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че ООН е изчерпало всички възможности да убеди Северна Корея да се откаже от ядрената и ракетната си програма и настоя, че въпросът може да бъде предаден за разрешаване от Пентагона, като шефът му разполагал с множество възможности да изпълни заканата на американския президент за "огън и ярост" срещу Пхенян.

От своя страна президентът на Южна Корея Мун Дже-ин настоя, че е необходимо налагането на "строго наказание" на Северна Корея и добави, че сигурността на Корейския полуостров трябва да бъде постигната чрез "диалог и сътрудничество".

Южна Корея се стреми към "тежко наказание" за Северна Корея

Южна Корея се стреми към "тежко наказание" за Северна Корея

Само така щяла да се откаже от ракетите и атомните бомби