По-време на напрегнатата кампания преди президентските и парламентарни избори на 14 май политически фигури от лагерите на Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу се оплакаха от онлайн манипулации, включително публикуване на видеоклипове и снимки, предава Ройтерс.

Кълъчдароглу, основният съперник на турския президент, отправи предупреждение към Русия, обвинявайки я в отговорност за пускането на фалшиви материали в социалните медии преди гласуването в неделя.

Кълъчдароглу обвини "руските приятели" на Турция в отговорност за пускане на статии, монтажи и сюжети с "дълбоко фалшиво" съдържание.

"Ако искате да продължим нашето приятелство след 15 май, отдръпнете ръката си от турската държава. Ние ще продължим сътрудничеството и приятелството ни", написа Кълъчдароглу в "Туитър" на турски и руски език в четвъртък вечерта.

Третият кандидат за президент, Мухарем Индже, се оттегли от надпреварата в четвъртък, цитирайки фалшиво "изкривяване на публичният му имидж", извършено онлайн. Той не каза много по въпроса.

Засега няма официален коментар на тези изявления от руска страна.

Москва и Анкара имат тесни връзки и Русия е най-големият доставчик на енергия за Турция. Президентът Владимир Путин и Ердоган провеждат чести разговори по въпроси, вариращи от енергетиката до войните в Украйна и Сирия.

Турция няма да рискува със санкции срещу Русия

Турция няма да рискува със санкции срещу Русия

Турският външен министър отхвърли исканията на опозицията

Откакто Русия започна военната си операция в Украйна през февруари миналата година, Анкара се опитва да балансира отношенията си с Русия и Запада и в момента работи по проекта за газопровод "Турски поток" с Москва.

Турция, която е членка на НАТО, поддържа близки отношения както с Украйна, така и с Русия и се стреми да балансира връзките по време на войната, отхвърляйки западните санкции срещу Москва, като същевременно критикува руската инвазия и доставя на Киев дронове и друго въоръжение.

Заедно с ООН, Турция посредничи за възобновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, което остава единственият значителен дипломатически пробив в седеммесечния конфликт.

Турция отлага плащане на 600 милиона долара за руски газ

Турция отлага плащане на 600 милиона долара за руски газ

Цената на турското приятелство