Съпругата на бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей, който изчезна в Китай, наема две адвокатски кантори, които да й помогнат да търси съпруга си, съобщава "Ройтерс".

 

"Тъй като съпругът ми изчезна, хора от цял свят питат какво могат да направят, за да помогнат", коментира Грейс Мън и допълва, че кантора от Париж и друга от Лондон са се заели със случая.

"Преди всичко настоявам всички да питат и да поискат Китай да зачита основните човешки права ... Изчезването му е единствено и само по политически причини", обясни тя.

 Съпругата на ексшефа на Интерпол: Китай изпрати екипи за мен

Съпругата на ексшефа на Интерпол: Китай изпрати екипи за мен

Грейс Мън разказа, че е получила телефонно обаждане със заплаха

Френските власти съобщават, че съпругата на Мън и децата им са под полицейска защита в Лион, след като са получили заплахи.

Мън Хунвей, който е зам.-министър на обществената сигурност в Китай, стана президент на Интерпол в края на 2016 г. във връзка с усилията от страна на Китай да си осигури лидерски позиции в международни организации.

Председателите на Интерпол са командировани от техните национални администрации, но продължават да заемат своя пост в родната си страна, докато представляват организацията.