Сърбия проведе в неделя референдум за промени в конституцията, които според правителството са необходими, за да може балканската страна да напредне по пътя си към присъединяването си към Европейския съюз (ЕС), съобщи АП.

Ново напрежение между Косово и Сърбия

Ново напрежение между Косово и Сърбия

Задържан е и сръбски активист

Допитването се фокусира върху промените в избора на съдии и прокурори, за които властите твърдят, че имат за цел да засилят тяхната независимост в страната, където съдебната система е широко разглеждана като корумпирана и политически контролирана.

Референдумът беше приветстван от Европейския съюз, САЩ и някои западни страни като стъпка в правилната посока. Но критиците у дома казват, че промените са недостатъчни. Някои опозиционни партии и независими експерти също твърдят, че референдумът е бил организиран като цяло в недемократична атмосфера, твърде прибързано и твърде рано преди изборите, които трябва да бъдат в началото на април. Правителството на президента Александър Вучич е изправено пред обвинения в ограничаване на демократичните свободи, които то отрича.

Вучич и други официални лица призоваха избирателите да подкрепят измененията и да помогнат на страната да продължи напред.

Косово: Сърбия цели дестабилизация на региона заради руски интереси

Косово: Сърбия цели дестабилизация на региона заради руски интереси

Да дестабилизира страните в региона, не само Косово

"Изпълних дълга си като гражданин и вярвам, че, надявам се, че хората ще гласуват за напредъка на демокрацията и върховенството на закона в нашата страна", каза Вучич, заявявайки, че се надява "по най-добрия възможен начин да покажем че дори с теми като тези са теми, чрез които ще подобрим обществото си по всякакъв начин и в същото време ще създадем много по-добра атмосфера за инвеститорите."

Около 6,5 милиона сръбски граждани имаха право да гласуват на референдума. Около 20 на сто от хората излязоха да гласуват до 16 часа, а избирателните секции затвориха в 20 часа.

Официалните резултати се очакват в понеделник.

Правителството призова сръбското малцинство в Косово - бивша сръбска провинция, която обяви независимост през 2008 г. - да дойде в близките градове в Сърбия, за да гласува, след като косовските власти отказаха да разрешат отварянето на избирателни секции там. Десетки косовски сърби в неделя проведоха протест в северната част на Косово със сръбско мнозинство. Няма съобщения за инциденти.

Сърбия не признава независимостта на Косово, която е подкрепена от повечето страни от ЕС и САЩ.

Нормализирането на отношенията между двете е изискване за бъдещо членство в ЕС.