"Политика" цитира доклад за пазара на наркотици за 2018 г., представен наскоро и който често споменава сръбски организирани престъпни групи, съобщава "Танюг".

"Сърбия е пълна с малки Eскобари", е заглавие на белградски вестник, в който се посочва, че Сърбия все повече се включва в трафика на наркотици в така наречения Балкански картел, който според прогнозите международните полицейски организации се разраства .

Според информацията, сръбското вътрешно министерство потвърждава, че през последните две години в страната са иззети повече от 10 тона наркотици, четири тона миналата година, а тази година повече от шест, което превръща 2019 г. в рекордната за задържане на наркотици, откакто се води статистика.

Български и румънски престъпници инвестират в транспортен бизнес за улесняване на наркотрафика в ЕС

Български и румънски престъпници инвестират в транспортен бизнес за улесняване на наркотрафика в ЕС

От доклада става ясно, че България е част от един от основните коридори за наркотрафик в Европа

Добавя се, че тези статистически данни не включват марихуаната, иззета в "Йованица" - 650 килограма, готови за продажба, и почти допълнителни четири тона суров наркотик.

Дарко Сарич, известен още като Балкански Ел Чапо и Радосав Цвиович, когото мнозина наричат ​​"Нови Сад Ескобар", са най-големите дилъри на кокаин.

Що се отнася до хероина, "Политика" посочва, че най-голямото задържане тази година в Сърбия е в средата на ноември, когато са открити 77 килограма на стойност 5 милиона евро и е арестуван заподозреният нарколидер Младен Новакович Точило от село Америчи край Младеновац.

Арестуван е българин, водил група за трафик на хероин от Турция към Холандия

Арестуван е българин, водил група за трафик на хероин от Турция към Холандия

Гръцки полицаи следили албанци, хванали и наши от групата

Медията разкрива от докладите на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA) и Европол, че освен традиционно най-големите колумбийски и италиански престъпни групи, групи от Сърбия и Албания придобиват все по-голямо значение в търговията с кокаин.

"Подчертава се, че сръбските престъпници си сътрудничат добре със своите "колеги" от други страни от бивша Югославия, поради което са наричани "Балкански картел" от европейските полицаи.

Твърди се, че Балканският картел е съставен от престъпни групи от територията на бивша Югославия, а "най-представени са сърбите, хърватите и черногорците, които си сътрудничат добре помежду си, но и със своите съседи: албанци, българи и италианци".

Българи са хванати с хероин в Италия

Българи са хванати с хероин в Италия

Акция на полицията на Апенините

"Политика" напомня, че за разлика от кокаина, който идва от Латинска Америка, хероинът идва от изток - главно от Афганистан и в по-малка степен от Пакистан, Иран, източна Турция и страни от Централна Азия.

"Основните пътища за контрабанда на хероин (до държави от ЕС) минават през Турция, България, Албания, след това през Косово през Сърбия", пише изданието.

Медията допълва, че когато хероинът пристига в Косово, наркокартелите го опаковат в по-малки количества и след това го транспортират по земя.

Испанските власти задържаха подводница с 2 тона кокаин

Испанските власти задържаха подводница с 2 тона кокаин

Идвала е от Колумбия…