Български и румънски престъпни групи все повече инвестират в транспортен бизнес с цел улесняване трафика на кокаин и други наркотици в Европейския съюз. Това се посочва в нов доклад за наркопазара на Стария континент, изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании и Европол.

От доклада става ясно, че България е част от един от основните коридори за наркотрафик в Европа. Става въпрос за Балканския коридор - основният път за трафик на наркотици към Стария континент от Иран за Турция, през България и Гърция или Средиземно море.

Конкретно хероинът от Турция за ЕС се прокарва през южното направление на Балканския коридор (Гърция, Албания и Италия), централното направление (България, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Италия или Австрия) и северното направление (от България и Румъния за Унгария, Австрия, Чехия, Полша и Германия).

Гърция и България се посочват като важни точки за пренос на наркотици.

Друг начин за пренос на хероин е чрез фериботи в Черно море от Грузия за България, Румъния и Украйна.

Холандия, Белгия, България, Франция, Гърция и Испания се посочват като важни центрове за трафик на хероин в ЕС.

Организираните престъпни групи, замесени в разпространението на хероин, откриват легални бизнеси на ключови места в България, Германия, Унгария, Холандия, Румъния, Великобритания и Западните Балкани.

В периода 2015-2017 г. е разкрит значителен брой лаборатории за производство на метамфетамин. Данните на организацията и на Европол от 2016-2018 г. показват, че най-много лаборатории са разкрити в Чехия (1252), България (64), Германия (38), Словакия (36) и Полша (21).

Докладът за пазарите на наркотични вещества в ЕС (2019 г.), изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотици и наркомании и Европол, показва още, че европейските граждани харчат най-малко 30 милиарда евро за наркотици всяка година. 39% от тях отиват за канабис, 31% за кокаин, 25% за хероин и 5% за амфетамини.