Сърбия екстрадира в Турция кюрдски политически активист, търсещ убежище, отхвърляйки препоръка на Комитета на ООН срещу изтезанията, съобщава "Ройтерс".

Джевдет Аяз иска убежище в Сърбия по-рано тази година, след като бяга от Турция, където е осъден на 15 години затвор заради предполагаеми действия срещу конституцията, съобщава белградската телевизия N1, цитирайки адвокатът на Аяз, Ана Тркуля. Аяз е екстрадиран в Турция вчера, а неговият брат е помолен да се свърже с полицейски участък в Истанбул, където е държан.

Комитетът на ООН срещу изтезанията (UNCAT) издаде препоръка на 18 декември настоявайки Белград да се въздържа от екстрадирането на Аяз.

Сръбски полицейски служител пожелал анонимност коментира, че сръбските съдилища са определили за спазени всички предпоставки за екстрадицията, а министърът на правосъдието Нела Кубурович е действала целесъобразно "Предложението на ООН се случи след това решение, а полицията извърши само процедурата по екстрадиция", обяснява сръбският полицай.

В понеделник председателят на UNCAT Яенс Модвиг предупреди Сърбия, кандидат за членство в Европейския съюз, да се придържа към международните си задължения. "Сърбия е в процес на екстрадиране на г-н Аяз за Турция ... Сърбия, моля, имайте предвид вашите задължения към UNCAT", пише Модвиг в своя "Туитър" акаунт.

Правозащитни групи обвиняват турския президент Ердоган, че използва опита за преврат от 2016 г., за да потушава дългогодишното кюрдско несъгласие и политическата си опозиция. Турция, която също е кандидат член за ЕС, отрича използването на изтезания.

Сърбия, правоприемникът на Югославия, е ратифицирала конвенцията на ООН срещу изтезанията, която влезе в сила през 1987 г. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич и турският президент Ердоган се срещнаха през октомври в Белград за засилване на търговските взаимоотношения между двете страни.