Делегация на Народното събрание на Сърбия участва в сесия на Комисия за сътрудничество с Държавната дума на Федералното събрание на Русия. На среща в Москва са обсъждани реализиране на двустранно сътрудничество между двете страни в области като енергетиката и иновативните технологии и засилване на международната и регионална сигурност, съобщава "Телеграф.рс".

Преди отбелязване на 75-годишнината от победата във ВСВ, специално внимание бе отделено на пробуждането на нацизма и опита на неонацистки групи да преразгледат историята, за да омаловажават или напълно да отричат ​​нацистки престъпления.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин предлага възможно най-скоро да бъде създаден институт за съхраняване на историческата памет, за да се бори съвместно с историческия ревизионизъм по отношение на ролята на съветските и сръбските войници в борбата и спечелването на Втората световна война.

В Русия скастриха посланика на Полша в Германия за ролята на СССР във ВСВ

В Русия скастриха посланика на Полша в Германия за ролята на СССР във ВСВ

Продължава спора между двете държави по темата

Председателят на сръбското НС Мая Гойкович коментира, че историческият ревизионизъм застрашава не само паметта, но и оцеляването на народите. "Сърбия е добре запозната с героизма на съветските войници, които са се борили рамо до рамо с нашите части, за да освободят страната ни от окупация", обяснява тя и допълва, че търсят подкрепа от Владимир Путин и Александър Вучич.

Според зам.-председателя на сръбския парламент Джордже Миличевич, създаването на института е от огромно значение за Сърбия и сръбския народ, за да се "опази общото ни наследство и че ще предложи на правителството на Сърбия да включи науката в усилията да се запази истината за създаването на свободна Европа."

Сърбия се ангажира да защитава историческата памет. "Никой никога не бива да се осмелява и да оспори, че нашите части, заедно с войници от Червената армия, изгониха нацистите от Балканите и възстановиха свободата на хората от този регион", обяснява сръбският депутат Драгомир Й. Карич.

САЩ има визия за Балканите, а Русия и нейни агенти "злонамерено" пречат

САЩ има визия за Балканите, а Русия и нейни агенти "злонамерено" пречат

САЩ са готови да посочват още корумпирани лица в България