Матю Палмър, пратеникът на САЩ за Западните Балкани предупреждава, че Русия иска да раздели региона и да попречи на интеграцията със Запада. "Загрижени сме за намеренията на Русия по отношение на Западните Балкани", коментира той пред "Радио Свободна Европа".

Палмър съжалява за блокираното начало на преговорите за присъединяване Албания и Северна Македония към Европейския съюз. "Смятаме, че и двете страни по същество отговарят на изискванията и това би бил важен сигнал към региона. От съществено значение е и Северна Македония, и Албания да имат ясно европейско бъдеще".

САЩ биха искали да видят вратите отворени за ЕС. "И двете страни изпълняват изискванията и се надяваме Европейският съвет да признае това като се съгласи да започне преговори по време на срещата през март".

Сигурността и отбраната са в основата на диалога между България и САЩ

Сигурността и отбраната са в основата на диалога между България и САЩ

Борисов и Палмър обсъдиха и интеграцията на Западните Балкани

Според него, европейската перспектива на Балканите има още едно предизвикателство, действията на руски агенти в региона. "Със сигурност това е нещо, на което обръщаме голямо внимание. Притесняват ни намеренията на Русия по отношение за Западните Балкани".

Палмър споменава случая с отравянето на Емилиян Гебрев и опита за преврат в Черна Гора. "Като друг пример за злонамерена дейност бих посочил и усилията на Русия да подкопае подкрепата за Преспанското споразумение между Скопие и Атина".

По думите му, "визията на САЩ за Западните Балкани е позитивна. Това е визия за един регион, който е в мир със себе си, със съседите си, стабилен, проспериращ и интегриран в европейското семейство. Това не е визията на Русия."

"Русия предпочита разпокъсани и разделени Западни Балкани, мнителни, с елемент на хаос. Една зона, където руснаците да могат да повишават и намаляват напрежението като с реостат, да забиват клин между Западните Балкани и Запада", коментира Палмър.

Западът се събужда за Русия и Китай, политическата война се завърна

Западът се събужда за Русия и Китай, политическата война се завърна

Тези държави се стремят да отслабят Запада, сплашват и подкопават

САЩ са готови да посочват още корумпирани лица, когато това е необходимо за борбата с корупцията, в готовността, когато е необходимо, да предоставят на българските власти информация по случая със съдия Андон Миталов.

"Ние сме готови да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността, отговорността и ролята, която хората, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление", обясни той.

Палмър не иска да влиза в подробности за отделни случаи за други имена и други хора, включително такива на "по-високи позиции". "Но мога да ви кажа, че забраните за виза и пътуване са важен инструмент за борба с корупцията".

Пратеникът на САЩ за Западните Балкани добави, че няма да загатва "предварително конкретни решения".

За Кирилов само изявлението от САЩ е достатъчно за уволнението на Миталов

За Кирилов само изявлението от САЩ е достатъчно за уволнението на Миталов

ВСС даде 7-дневен срок на министъра да внесе мотиви за исканата оставка на съдията