Сътрудничеството между България и САЩ се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ. Двете страни са съюзници и стратегически партньори.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър, информираха от пресцентъра на МС.

Двамата изтъкнаха роля на приетата по време на срещата с американския президент Доналд Тръмп Рамка за стратегическо партньорство.

По време на срещата със зам.-помощника на държавния секретар на САЩ по европейските и евразийски въпроси премиерът Бойко Борисов посочи, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между България и САЩ.

"Нашите въоръжени сили участват в редица съвместни учения, включително в рамките на НАТО. А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни", каза още премиерът Борисов пред заместник помощник държавния секретар на САЩ.

По време на срещата бе акцентирано върху допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и Съединените американски щати. Търговският стокооборот е нараснал с 3,7% за периода януари - септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г.

"От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика", каза Борисов.

Той смята, че падането на визите за пътуване до САЩ би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората.

Според изказванията на срещата енергийното партньорство със САЩ може да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени.

Премиерът Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър обсъдиха също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

"Надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона", посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

"НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона", допълни Борисов.