Бъдещият военноморски координационен център на НАТО във Варна е обещаващо начало, което може да получи развитие в перспектива. На наша територия може да бъдат разположени противокорабни ракетни комплекси с далечен обсег и системи "Пейтриът".

Такава позиция изразиха от Атлантическия съвет на България във връзка със срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом.

От обществената организация препоръчват на срещата на НАТО в Лондон, която предстои на 3 и 4декември, България, съвместно с Румъния, да поиска засилено съюзно присъствие в Черноморския регион, а страната ни да се ангажира с домакинство на съюзни структури.

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Какво договориха Тръмп и Борисов?

Двете страни обявиха мерки, насочени към засилване на стратегическото партньорство

"На наша територия могат и трябва да бъдат разположени, на ротационен принцип под флага на НАТО, също и съюзна многонационална изтребителна ескадрила, морски патрулни самолети, брегови противокорабни ракетни комплекси с далечен обсег, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана "Пейтриът" и сухопътна многонационална бригада. Очакваме повече съвместни мисии със съюзни държави и особено със САЩ по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО." - посочват от АСБ.

Само по този начин на наша територия ще бъде създаден достатъчен възпиращ потенциал, допълват експертите.

Пълният текст на позицията:

Атлантическият съвет на България оценява положително и приветства постигнатите резултати от посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп, проведена на 25.11.2019 г. в Белия дом.

Като цяло нашите очаквания от визитата в по-голямата си част са реализирани. Има обаче още какво да се желае. Надяваме се, че работата по направленията на стратегическото партньорство от сега нататък ще донесе реални резултати.

Формулираните намерения в договорената Рамка за стратегическо партньорство създават добра база за продължаване на усилията за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ с конкретни измерения.

Обнадеждени сме като цяло от постигнатите договорености в сферата на отбраната и сигурността, в която САЩ са наш стратегически съюзник. Очакваме да видим възможно най-скоро планираната пътна карта в подкрепа на двустранното отбранително сътрудничество за противодействие на морските, кибер и хибридните заплахи в Черно море през следващите 10 години. Очакваме това намерение да бъде изпълнено с конкретно съдържание, особено в подкрепа на технологичното превъоръжаване и оперативната съвместимост на въоръжените ни сили. В тази връзка, очакваме при изготвянето на тази десетгодишна съвместна програма да видим реализирани нашите виждания за развитие на българската отбрана като част от съюзната отбрана на НАТО до 2030 г., формулирани в разработената от Атлантическия съвет на България Визия за развитието на отбранителната политика на Република България до 2030 г. (http://atlantic-council.bg/.../%D0%90%D0%A1%D0%91-%D0%92%D0%B... )

По отношение на хибридните предизвикателства очакваме правителството да разработи в синхрон с НАТО и ЕС българска стратегия за противодействие на хибридните заплахи.

Приветстваме предложението на правителството за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на изграждането на адаптираното Предно присъствие на НАТО на Югоизток.

Не можем да не отбележим задоволството си от факта, че от трите черноморски държави от Алианса България е избраната да стане домакин на тази съюзна структура.

Независимо от този положителен резултат, очакваме отсега нататък България по-активно да работи за изграждането на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в региона. Поради нарастването на руския военен потенциал в Черно море и нарушаването на стратегическия баланс на силите в полза на Москва, необходимо е да се работи за трансформиране на адаптирането предно присъствие в засилено предно присъствие, по примера на това, което Алиансът постига в Прибалтика. Към момента съвсем основателно Черноморският регион е оценяван от експертната общност като слабо звено в съюзната отбрана и възпиране по Източния фланг на Алианса и затова трябват решителни стъпки още от сега.

Нашата визия е, че НАТО трябва задължително да засили присъствието си в Черно море. Предвид ограниченията на конвенцията от Монтрьо по отношение престоя на чуждестранни бойни кораби в Черно море, напомняме, че съществуват и други възможности за изграждане на способности за възпиране и отбрана, които са във военновъздушната и сухопътната области, и особено в усилването и модернизирането на бреговата отбрана.

В този контекст са и нашите предложения за разполагане на многонационални формирования на НАТО у нас - военноморски, военновъздушни и сухопътни. Бъдещият военноморски координационен център във Варна е обещаващо начало, което може да получи развитие в перспектива. На наша територия могат и трябва да бъдат разположени, на ротационен принцип под флага на НАТО, също и съюзна многонационална изтребителна ескадрила, морски патрулни самолети, брегови противокорабни ракетни комплекси с далечен обсег, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана "Пейтриът" и сухопътна многонационална бригада. Очакваме повече съвместни мисии със съюзни държави и особено със САЩ по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Само по този начин на наша територия ще бъде създаден достатъчен възпиращ потенциал, докато страната ни изгради достатъчно собствени способности. Препоръчваме на предстоящата среща на високо равнище на НАТО в Лондон (03-04декември), България, съвместно с Румъния, да поискат засилено съюзно присъствие в Черноморския регион, а страната ни да се ангажира с домакинство на предложените от нас съюзни структури и способности.

Обнадеждени сме и от разговорите на Бойко Борисов и Доналд Тръмп по въпроса на енергийната диверсификация. За да бъде намалена зависимостта от Руската федерация, ние сме категорични и още веднъж подчертаваме, че енергийните проекти "Турски поток" и АЕЦ "Белене" или трябва да се преобразуват така, че да защитават националните интереси на България, а не на Руската федерация, както е досега, или трябва да се прекратят.

Трябва да търсим диверсификация на източниците на енергия, а не само на маршрутите за пренос. Особено важно е да намалим зависимостта от Москва в ядрената енергетика, като подкрепяме идеята за лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната централа "Козлодуй", като начин за диверсифициране и в областта на ядрената енергетика. Със задоволство приемаме съгласието на САЩ да изпратят свои енергийни експерти в България, за да могат заедно с българските си колеги да развият по-тясно сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Подкрепяме разбирането, че завършването на интерконекторната връзка с Гърция, инвестирането в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод, с цел диверсифициране вноса на газ за Източна Европа, изграждането на друга интерконекторна връзка със Сърбия (тук ще добавим и Република Северна Македония), осигуряване на достъп до газохранилищата на България и либерализирането на вътрешния газов пазар създават реални условия страната ни да се превърне наистина в газоразпределителен център на Югоизточна Европа. Това без съмнение ще доведе и до намаляване на цените на енергоносителите за българските потребители.

Оценяваме като обнадеждаващо и заявеното желание за сътрудничество между САЩ и България в изграждането на сигурни мрежи за комуникации от пето поколение (5G). Това е важно както за просперитета и модерното развитие на България, така и за националната ни сигурност като страна-съюзник в НАТО и член на ЕС.

Не на последно място, очакваме повече ангажираност в укрепването на върховенство на закона и на съдебната власт. Корупцията е врата за руското хибридно влияние в България. Без да сме се справили с нея, всички други мерки за борба със зловредните външни хибридни въздействия ще бъдат безполезни. Колкото повече върховенство на закона и свободни медии има в България, толкова по-силно звено ще бъде държавата ни в рамките на НАТО и ЕС. И толкова по-рано българите ще могат да пътуват без визи в САЩ.

Атлантически съвет на България