Началникът на канцеларията за Косово и Метохия към сръбското правителство Петър Петкович обвини властите в Косово, че отказват да преговарят с официалния Белград в продължение на шест месеца, съобщи РТС.

"Вместо да се самозаблуждава, би било най-добре Прищина да се върне на масата за преговори в Брюксел и да спре да отказва да преговаря със сръбската делегация, което продължава през последните шест месеца", каза в изявление Петър Петкович.

Ново напрежение между Косово и Сърбия

Ново напрежение между Косово и Сърбия

Задържан е и сръбски активист

Той подчерта, че Белград е "твърдо и недвусмислено" настроен за нормализиране на отношенията, както и за намиране на компромисно решение, докато властите на непризнатото Косово не само не ходят на диалог, но и непрекъснато нарушават вече постигнатите споразумения, обвинявайки Белград за това.

Специалният представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак, заедно със заместник-помощник-държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар, пристигнаха на тридневно посещение в Косово.

Очакват се преговори с местните власти и лидерите на политически партии. След това Лайчак и Ескобар ще посетят Белград, където ще се срещнат със сръбския президент Александър Вучич.