Почистването на територията на Сърбия, след употреба на обеднен уран боеприпаси по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г.- известни като „Милосърден ангел"  е извършено зле, тъй като частиците от уран остават във въздуха, предаде РИА „Новости",  позовавайки се на местните медии.

„Дезактивация (почистване, дезинфекция) е направена само на четири места, и това не е направено правилно: необходимо е било да се премахне слой от почвата, а не само вдигне ракета, която не е се взривила", заяви Радомир Ковачевич, токсиколог от сръбския институт по хигиена на труда и радиационна защита .

Четиридесет и осем невзривени ракетни бойни глави с обеднен уран  бяха намерени в Южна Сърбия при операция за обезвреждане на снаряди.

Според Ковачевич, 107 места от територията на Косово и Метохия остават непочистени. Според експертите, пак там НАТО е използвал най-голям брой боеприпаси с обеднен уран.

Жителите на тези територии често се оплакват от увреждане на бъбреците и кръвта, така и се наблюдават сериозни аномалии при деца, припомнят сръбските лекари.

В сръбските медии се изявление на британския физик Кийт Баверсток, който твърди, че Световната здравна организация под влиянието на Съединените щати е оттеглила своя доклад, в който се твърди, че обедненият уран, използвани по време на бомбардировките над Съюзна република Югославия през 1999 г., крие опасност за здравето и е канцерогенен.

В периода 1996-1998 г. вследствие на използваните от НАТО муниции, съдържащи обеднен уран, са починали около 400 босненски граждани, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията се позовава на изследване на независимия експерт доктор Славица Йованович, извършено сред преселници от Сараево в община Братунац.

Боеприпаси с обеднен уран бяха използвани от НАТО срещу военни обекти на босненските сърби в Босна през 1994 и 1995 г. и срещу югославски военни обекти в Косово през 1999 г., напомня Ройтерс. След съобщенията, че италиански войници, служили в района, са заболели от левкемия, Италия, Франция, Белгия, Германия, Русия и Европейската комисия настояват НАТО да изясни дали тези боеприпаси са предизвикали заболяването. НАТО обеща да предостави бързо карти на районите в Босна, където са използвани такъв тип боеприпаси, след като изготви вече такива карти за конфликта в Косово.

В средата на 1998 г. д-р Йованович публикувала изследването "Равнището на смъртността сред бежанците от Хаджич в община Братунац". В него се посочвало, че смъртността сред бежанците надвишавала два пъти смъртността на коренното население на община Братунац. Хаджич е предградие на Сараево, което бе обстрелвано през 1995 г. от натовските сили с бомби с обеднен уран. Журналист от белградската агенция Бета посетил гробището в Братунац и преброил 70 гроба на преселници от Хаджич, починали от март м.г. досега. В църковния регистър с позоваване на медицински свидетелства е отбелязано, че причина за смъртта им е рак на вътрешните органи или левкемия.