Сърбия разчита на Русия и Китай срещу идея на Великобритания за Косово в ООН. "Западните страни се опитват от известно време да променят формата на дискусии за Косово в Съвета за сигурност на ООН", коментира сръбският президент Александър Вучич, цитиран от В92.

Лондон би могъл или да премахне заседанията на Съвета за сигурност на ООН за Косово или да ги затвори, а предполагаемата цел на Обединеното кралство е да "премести" въпроса за Косово в раздела "процедурни въпроси", защото в този формат Русия и Китай няма да могат да използват правото си на вето.

Според Вучич, всичко това "не започна вчера. Великобритания, Америка, Франция и всички, които признаха Косово, се опитват да го направят от доста дълго време. Те казват, че в Косово няма проблеми, че няма нужда от шестмесечни доклади, а вместо това да преминем към пленарни заседания и сесии ... те го правят от дълго време и от тяхната гледна точка са свършили работата си около Косово."

Вучич коментира, че "не е лесно, но ще продължим борбата. Периодът пред нас ще бъде решаващ и труден за нашата страна, нашите съграждани, нашият народ, очаквам значителен натиск, но искаме да се опитаме да постигнем компромисно решение."

"Остава да чакаме и да видим какво те възнамеряват да предложат на Сърбия, тогава ще вземем решенията си", обясни Вучич и допълни, че Русия е помогнала два пъти на Сърбия чрез вето в Съвета за сигурност на ОНН и очаква и в бъдеще "отворената подкрепа" на Русия.

Вучич подчертава, че въпросът ще бъде обсъден "и с китайските приятели. Озовахме се в ситуация, в която за всичко, което правим, ще съжаляваме и каквото и да правим - не е хубаво. Има хора, които седят във всяко кафене в Белград и казват, че Моуриньо и Гуардиола не знаят нищо за футбола ... а какво ще кажат за нас", коментира сръбският президент.