Министър-председателят на Сърбия отхвърли доклада на независимата американска неправителствена организация Freedom House, която понижи западната ни съседка от "свободна" на "частично свободна", съобщава "Асошиейтед прес".

В годишния си глобален доклад, публикуван през тази седмица, Freedom House посочва, че статутът на Сърбия е понижен заради "влошаването на провеждането на избори, продължаващите опити от страна на правителството и проправителствените медии за подронване на независимите журналисти чрез правен тормоз и очернящи кампании".

Демокрацията по света е в "отстъпление" за 13-та поредна година

Демокрацията по света е в "отстъпление" за 13-та поредна година

Между 2005 и 2018 г. процентът на "несвободните" държави се е увеличил до 26%, докато делът на "свободните" страни е паднал до 44%

В доклада се казва също, че сръбският популистки президент Александър Вучич е присвоил "изпълнителни правомощия, които влизат в конфликт с неговата конституционна роля".

Сръбският премиер Ана Бърнабич, която е приближена на Вучич, подчерта, че "изобщо не смятам или усещам, че живея в частично свободна страна. Смятам, че живея в страна, която е по-свободна в сравнение с преди няколко години".

"Мисля, че докладът не е достатъчно обективен и се занимава с някои възприятия, с които не съм съгласна, което не означава, че е без значение", коментира тя.

Хиляди в Сърбия отново протестираха срещу президента Вучич

Хиляди в Сърбия отново протестираха срещу президента Вучич

За девета седмица поред

Всяка събота през последните девет седмици десетки хиляди хора протестираха в Белград и други градове в Сърбия срещу все по-авторитарното управление на Вучич.

Протестиращите обвиняват Вучич в задушаването на трудно спечелените демократични свободи в страната, която беше погълната от няколко войни през 1990-те години. Той отрича обвиненията.

Освен Сърбия, базираната във Вашингтон неправителствена организация разкритикува също така Русия, Иран, Азербайджан, Черна гора и Унгария, че са допринесли за "13-та поредна година на упадък в глобалната свобода".

В доклада се подчертава също, че в САЩ през 2018 г. е имало "упадък на върховенството на закона", който поставя американската демокрация "на едно равнище с Гърция, Хърватия и Монголия" и доста по-ниско от други установени демокрации като Германия, Франция, Великобритания или Швеция.

В доклада на Freedom House 11 европейски страни са класифицирани като "частично свободни", включително Сърбия, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Унгария, Косово, Македония, Молдова, Черна гора и Украйна.

В световен мащаб Норвегия е класирана като най-свободната страна, докато Сирия е най-малко свободна.