Сръбският външен министър Ивица Дачич обяви, че Сърбия е постъпила глупаво, признавайки Македония под конституционното ѝ име. Това коментира той пред сръбска медия, съобщава радио Б92.

"Сърбия допусна голяма грешка. Цяла Европа и светът използват името "Бивша югославска република Македония (БЮРМ)", изтъкнал Дачич, добавяйки, че с решението си да признае Македония с конституционното ѝ име страната му е засегнала гърците, от които сега очаква да не признават Косово.

По думите на сръбския първи дипломат, Белград ще продължи да използва името Република Македония в двустранните отношения, но в международен план ще я нарича с названието, използвано от ЕС и ООН - БЮРМ.

Ивица Дачич подчерта, че Сърбия би могла да гласува срещу интересите на своите съседи, които в миналото не са подкрепили Белград по важни въпроси, като например признаването на Косово и опитът на Прищина да стане член на ЮНЕСКО. По думите на министъра, това не е равносилно на отмъщение, а на "политика на реципрочност".

Според него в региона има много проблеми, заметени под килима, просто очакващи да избухнат, и това не е добро. Затова Сърбия щяла да играе конструктивна роля и тяхната политика била такава на мира, стабилността, помирението и засилването на доверието в региона.