Сръбският президент Борис Тадич ще посети Стокхолм във вторник, за да внесе официално кандидатурата на страната си за членство в ЕС.

Това заяви шведският външен министър Карл Билд, цитиран от Ройтерс.

"Ясно е, че това е историческа и важна стъпка за Сърбия", посочи Билд, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

По-рано в събота Тадич и премиерът Мирко Цветкович подписаха официалното искане на Сърбия за членство в ЕС на пресконференция в Белград.

Интеграцията в Евросъюза е сред главните външнополитически приоритети на страната. До скоро една от пречките по този път беше позицията на Холандия, че сръбските власти не съдействат в достатъчна степен на Международния трибунал за бивша Югославия, разследващ военни престъпления. В началото на декември Холандия преразгледа позицията си.

"Сърбия има намерението и недвусмислената воля да арестува бегълците в името на своите граждани и заради помирението на Балканите", изтъкна Тадич.

"Това е наистина голям ден за Сърбия. Той представлява кръстопътища... Днес ние влизаме във фазата, която е много трудна, която изисква дълбоки и болезнени реформи", допълни той.

Сърбия все още трябва да приеме множество закони, за да влезе в съзвучие с европейските регулации, изтъкват официални представители. Според проучване на общественото мнение над 80% от гражданите на Сърбия се обявяват за интеграция на страната в ЕС.