Президентът на Франция Никола Саркози увери сънародниците си, че през 2012 г. няма да има нов план за съкращаване на държавните разходи, след като вече бяха приети два такива плана, предадоха информационните агенции.

"Сега пред нас не стои проблемът за съкращаване на разходите през идната година. Това, което трябваше да се направи, беше направено от правителството. Сегашният ни приоритет е да работим за икономическо развитие, конкурентноспособност, реиндустриализация. Само това ще ни позволи да създадем нови работни места и да увеличим покупателната способност." - заяви Саркоза в новогодишното си обръщение, което беше предавано по френските телевизионни канали.

Президентът допълни, че негов приоритет през трите месеца до края на мандата му ще бъде запазването на работните места и на сситемата за социална защита, както и въвеждането на данък върху финансовите транзакции.

В речта си той не даде заявка за втори мандат като държавен глава.
Френските медии прогнозират, че Саркози ще издигне кандидатурата си за президентския вот в края на февруари. Изборите са насрочени за 22 април.