По време на телефонен разговор късно снощи с президента на Чад Идрис Деби френкият президент Никола Саркози призова, френските журналисти, задържани в Абеше, заедно с членовете на неправтилествената организация „L'Arche de Zoé" да бъдат незабавно освободени, информира RFI.

Идрис Деби от своя страна заяви, че ще направи всичко по силите си за скорошното им освобождаване, уточни говорителят на френското президентство Давид Мартинон.

Припомняме, шестнайсет европейци, сред които деветима французи бяха обвинени в опит да изведат от страната 103 деца. Сред французите има трима журналисти, които са правили критични репортажи за дейността на неправителствената организация „L'Arche de Zoé".

Другата цел на Франция е да издейства завръщането на хуманитарните работници в родината им, за да бъдат съдени във Франция.

Франсоаз Осталие, депутат от ЮМП и президент на неправителствената организация „Човешки права" обясни какви са ангажиментите на френското правителство относно съдбата на задържаните в Чад и евентуалния изход от ситуацията.

„За момента те остават в Чад. Първо трябва да видим какви ще бъдат повдигнатите срещу тях обвинения от страна на Чад. Във Франция също тече разследване. Съществува възможност, поне както ни бе обяснено от външния министър, да сключим споразумение с Чад за репатрирането на френските граждани, така че те да бъдат съдени във Франция. Естествено, необходимо е обвиненията, повдигнати от Франция и от Чад да бъдат синхронизирани. Това е един от вариантите, но се изисква време. Дипломатическите служби правят всичко по силите им. Те работят съвместно с властите в Чад, която до колкото знам е правова държава. Така, че съвместната работа между властите в Чад и във Франция е добра.", заяви Франсоаз Осталие, цитиран от RFI.