Френският президент Никола Саркози определи за скандално случващото се в Лион следствие на масовите стачки в страната.

Припомняме, градът е един от районите, който се включи изключително активно в протестните действия срещу пенсионната реформа. Напрежението в Лион ескалира постоянно. На няколко места се стигна до сблъсъци между полицията и младежи, участващи в стачките.

В различни квартали в града стачниците, предимно млади хора, подпалиха коли и влязоха в директен сблъсък с органите на реда.

Видях какво се случва в Лион, това е скандално, заяви френският президент. Той беше категоричен, че нарушителите ще бъдат заловени и наказани. Саркози коментира още, цитиран от АФП, че размирниците не са тези, които ще имат последната дума в една демокрация.

Френските медии съобщават, че до момента в Лион са задържани 18 души. Изключително засилено е полицейското присъствие в града. Над Лион кръжат дори хеликоптери на жандармерията.

Като цяло територията на цяла Франция е залята от стачни действия. По-рано днес протестиращи блокираха летището на южния френски пристанищен град Марсилия.

Продължават да са затворени 12-те рафинерии на страната. И там са изпратени части на полицията, по нареждане на властите, които прекратяват със сила блокадите на петролните терминали.

Очаква се по-късно днес Френският сенат да гласува текста на пенсионната реформа.