Парламентът на Литва прие закон, позволяващ на граничната охрана да връща обратно мигрантите, пресекли границата нелегално, съобщава "Франс прес".

Това е най-новият ход на страната членка на ЕС за борба с нелегалната миграция от Беларус за ужас на правозащитните организации.

Балтийската държава вече беше ангажирана с връщането на мигранти от 2021 г., когато хиляди бежанци - главно от Близкия изток и Африка - започнаха да се опитват да влязат в Европейския съюз през Литва, Латвия и Полша.

ЕС твърди, че мигрантският натиск е бил "хибридна атака", организирана от беларуския режим в отговор на международните санкции срещу Минск.

Оттогава броят на опитите за преминаване е намалял, но литовските гранични служители все още отказват влизане в страната на до няколко десетки мигранти на ден.

Литва обяви стената по границата с Беларус за завършена

Литва обяви стената по границата с Беларус за завършена

Целта бе да спре миграционния натиск

"Когато става въпрос за националната сигурност и правата на човека, няма лесни решения, но няма и алтернативи. Страната ни трябва да се защити", заяви литовският вътрешен министър Агне Билотайте.

Тя посочи, че властите разполагат с информация, че Беларус преговаря с Иран и Ирак за нови директни полети до Минск, което предполага "възможни нови мигрантски потоци".

Трябва да сме готови и имаме нужда от инструменти, отбеляза Билотайте.

Миналата седмица "Амнести интернешънъл" предупреди, че законът ще даде "зелена светлина на мъченията".

Законодателството трябва да бъде одобрено и от президента, като активисти предупредиха, че ще поискат вето.

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Премиерът Симоните ще използва и армията: Ясен знак и възпиращо средство

"Тези поправки противоречат както на международното право, така и на нашите собствени ангажименти. Те са неморални и застрашават живота и здравето на хората, които се опитват да влязат", категорична бе Юрате Юскайте, ръководител на Литовския център за правата на човека.

Миналата година Литва завърши изграждането на четириметрова ограда от бодлива тел по границата с Беларус, за да се справи с нелегалната миграция. Съоръжението се простира на около 550 километра, а цялата граница е дълга близо 700 километра.

Съседна Полша също редовно е принудена да отблъсква мигранти на границата си с Беларус през последните години.

Противоречивото действие е позволено от полското законодателство - чрез указ на вътрешното министерство и акт за чужденците - въпреки че в два отделни случая съдът постанови, че то е нарушило правата на бежанците.