Властите в Литва твърдят, че вече е завършено изграждането на стоманената стена, простираща се по границата с Беларус, съобщи Радио "Свободна Европа".

Целта на стената бе да спре потока от нелегални мигранти, след като десетки хиляди, предимно от Близкия изток, се опитаха да влязат в страната и страните членки на ЕС Полша и Латвия, от беларуска територия миналата година.

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Литва гради стена на границата с Беларус, за да се защити от мигранти

Премиерът Симоните ще използва и армията: Ясен знак и възпиращо средство

Премиерът на Литва Ингрида Симоните съобщи, че EPSO-G construction, компанията, участваща в изграждането на 502-километровата стоманена стена, покрита с бодлива тел, е информирала правителството, че е приключила работата.

Останалата част от литовско-беларуската граница, а именно повече от 100-километров участък, лежи покрай реки и езера.

Литва и други държави от Европейския съюз (ЕС) твърдят, че беларуският президент  Александър Лукашенко е дирижирал мигрантската криза заедно със своя съюзник, руския президент Владимир Путин, като отмъщение за санкциите, наложени на него и режима му за бруталното му потушаване на несъгласието след масови протести срещу спорен август 2020 г. президентските избори дадоха на Лукашенко шести мандат на власт.

В края на юни Полша завърши подобна стена по 186-километровата си граница с Беларус.

Полша обвини Русия и Беларус в хакерски атаки

Полша обвини Русия и Беларус в хакерски атаки

Целта била всяване на раздор в страната заради подкрепата й за Украйна във войната

Междувременно Финландия обяви през юни плановете си да започне изграждането на стена по границата си с Русия, за да предотврати възможното използване на мигранти от Москва за създаване на "хибридно влияние" върху страната.