Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обвини руските и беларуските тайни служби в извършване на хакерски атаки срещу системи на държавни институции, манипулирайки електронни съобщения, за които се твърди, че показват връзки между правителството и съдебната система, съобщава "Асошиейтед прес".

Той определи изтичането на информация като "провокация", чиято цел е да всее раздор в Полша като отмъщение за подкрепата й за Украйна във войната с Русия.

В имейлите от 2019 г., изтекли в понеделник, главният съветник на Моравецки - Михал Дворчик, го информира, че е обсъдил някои съдебни дела с лице, описано като "председателя" Юлия П., и че делата са спрени.

Полша зове за такъв натиск над Путин, че той сам да поиска разговори

Полша зове за такъв натиск над Путин, че той сам да поиска разговори

Великоруската политика има цена и Москва трябва да плати за нея, категоричен е Дуда

Една от версиите е, че става въпрос за председателя на Конституционния съд на Полша - Юлия Прилебска. Под нейно ръководство съдът издава присъди в полза на политиката на правителството и го подкрепя в споровете му с Европейския съюз.

Самата Прилебска обаче бе категорична, че никога не е обсъждала решенията на Конституционния съд с никого освен с други съдии и увери, че не може да бъде сплашена от "руски провокатори".

Полската преса съобщава за предполагаемата кореспонденция между Моравецки и Дворчик от няколко месеца. Полското правителство отрича тя да е автентична, но някои от споменатите лица в кореспонденцията потвърждават автентичността й.

Полша премахна спорната дисциплинарна камара за съдиите

Полша премахна спорната дисциплинарна камара за съдиите

Президентът подписа закон, според който тя ще се замени от друг орган