Полският президент Анджей Дуда изрази убеденост, че е невъзможно в Източна Европа да остане неутрална държава и е необходимо Украйна да се подкрепи по пътя на сближаване със структурите на Запада, за да й се помогне да оцелее във войната с Русия, съобщава "Укринформ".

На среща на полските посланици във Варшава той подчерта, че Полша е заинтересована от спазването на нормите на международното право от всички страни и трябва да се направи всичко възможно Русия, която днес е агресор, да спазва международното право.

Това означава прекратяване на военните действия и пълно възстановяване на контрола върху територията на Украйна, която е призната от международното право, изтъкна полският лидер, допълвайки, че това е "фундаментален стремеж на полската външна политика".

По негови думи Варшава без колебание е изпратила на Украйна оръжия на стойност 1,6 милиарда долара, за да не й се налага да отблъсква руските атаки на полска територия.

Той посочи, че в Полша е създаден хъб, който помага за получаване на помощ от цял ​​свят за Украйна, включително военна.

Европа не може да се защити без САЩ, убедена Полша

Европа не може да се защити без САЩ, убедена Полша

Членовете на НАТО в региона трябвало да поемат повече отговорност за защитата си

Полският държавен глава бе категоричен, че човек не трябва да се страхува от Русия, защото врагът очаква именно това. "Който се страхува, губи", обобщи той.

Той отбеляза, че украинците не искат "руски мир". По тази причина европейската интеграция на Украйна трябвало да бъде подкрепена.

"В тази част на Европа няма неутрални държави, няма как да останеш неутрален: тук трябва да си или с Изтока, или със Запада. Ако украинците проливат кръв, за да бъдат със Запада, тогава трябва да им покажем, че западните страни държат вратите си отворени за тях, че обществото не се затваря от тях и не ги вижда като част от "руския свят", подчерта Дуда.

Според него предоставянето на статут на Украйна на кандидат за членство в ЕС е от "фундаментално значение".

Смекчава ли Путин позицията си?

Смекчава ли Путин позицията си?

Не, руските войски се бият в Украйна

Освен това президентът настоя полските дипломати в приемащите страни да убедят политиците, че замразените средства на руснаците трябва да бъдат насочени към възстановяването на Украйна.

"Срамно е да чуя, че не можете да унижавате Русия, че трябва да я оставите да запази лицето си... Русия е тази, която напада и убива, никой не е нападнал Русия. Историите на Русия за заплахите от НАТО в контекста на десетилетия на убийства в Лондон, война в Украйна, по-рано в Грузия и Сирия са отвратителна пропаганда. Русия е тази, която е отговорна за тази война и тя ще бъде отговорна за факта, че може да настъпи глад в света поради невъзможността да се доставя зърно от Украйна в Африка и други части на света", отсече полският лидер.

Той добави, че великоруската политика има цена и Москва трябва да плати за нея.

Президентът заяви, че е необходимо категорично да се обясни на западните политици, които мечтаят да се върнат към предишните си отношения с Русия, че това не може да стане.

Той също така изрази убеждението, че санкциите трябва да продължат, докато Русия продължава войната.

Лавров пред БиБиСи: Ние не нахлухме в Украйна и не се срамуваме да покажем какви сме

Лавров пред БиБиСи: Ние не нахлухме в Украйна и не се срамуваме да покажем какви сме

Лавров не се интересува какво вижда Запада

"Ще кажа дори нещо повече: санкциите трябва да останат в сила, докато Украйна не реши, че могат да бъдат отменени. Ако Украйна, която беше атакувана, каже: да, можем да премахнем санкциите, защото нормалните отношения се връщат и смятаме, че това е достатъчно. И докато тя не каже това, санкциите трябва да бъдат засилени", заяви полският лидер.

Той все пак поясни, че не е против диалог с руския президент Владимир Путин, но не трябва да е при негови условия. "Не става въпрос да не говорим с Путин. Става въпрос за това Путин да поиска разговор, а не европейските лидери да молят агресора за това. Трябва така да затегнем гайките (на Русия) и да помогнем на Украйна по такъв начин, че Путин да поиска да разговаря", обясни Дуда.