В кулоарите на Икономическия форум в Санкт Петербург руският външен министър Сергей Лавров даде интервю на кореспондента на БиБиСи в Москва Стив Розенберг. Освен всичко друго, той отговори на въпрос за британските затворници, осъдени на смърт в самопровъзгласилата се ДНР и предположи, че ООН, докладвайки за предполагаеми престъпления на руските военни в Украйна, разчита на фалшификати.

"Знаете ли, ние не нахлухме в Украйна. Обявихме специална военна операция, когато вече нямахме начин да обясним на Запада, че той се занимава с престъпни дейности, привличайки Украйна в НАТО", каза Лавров.

По-рано руският президент Владимир Путин говори с подобна риторика повече от веднъж, обяснявайки решението си да започне въоръжена инвазия в Украйна на 24 февруари. По-специално на тази тема той посвети основната част от речта си на парада на победата на 9 май на Червения площад.

Според Путин в Украйна се разгръща военна инфраструктура, там пристигат "стотици чуждестранни съветници" и опасността "нараства всеки ден". "Русия даде превантивен отпор на агресията", каза Путин, настоявайки, че това е "единственото правилно решение", взето от "суверенна" страна.

Реакции на речта на Путин: Луд старец в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита

Реакции на речта на Путин: Луд старец в самоизолация, който вади цитати от чекмеджето за зомбита

Ходорковски: Киев отново е бомбардиран от потомците на някои от победителите, които станаха фашисти

Кореспондентът на BBC цитира думите на върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет през май. Тя заяви, че в село Ягодное в Черниговска област руските военни са държали 360 души в продължение на 28 дни, включително 74 деца и петима хора с увреждания в мазето на училище без тоалетна и почти без вода, 10 възрастни хора са загинали. "Това ли е борбата срещу нацизма?", пита  БиБиСи.

"Знаете, за съжаление, международни служители, включително Върховният комисар по правата на човека, включително - за мое голямо съжаление - генералният секретар на ООН и много други представители на ООН са обект на натиск от Запада. И много често те действат като рупор на фалшивите новини, които се разпространяват от Запад", отговори Лавров.

"Значи се оказва, че Русия отново е бяла и пухкава?", пита журналистът. "Не, Русия не е бяла и не е пухкава. Русия е това, което е. И не се срамуваме да се покажем такива, каквито сме", отговори министърът.

Ягодное се намира на 140 км северно от Киев близо до Чернигов и недалеч от границата с Беларус. Близо месец селото беше под контрола на руската армия. Когато военните влязоха в селото, те взеха мъжете, жените и децата от домовете им с оръжие и ги отведоха в мазето на местното училище, където ги държаха в продължение на четири седмици.

На 9 юни съд в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) осъди на смърт британците Шон Пинер и Ейдън Аслин, както и мароканския гражданин Саадун Брахим, признавайки ги за виновни за наемничество, опит за насилствено завземане на властта, както и обучение за извършване на терористични дейности. И тримата са членове на украинските въоръжени сили, които са подписали договори преди началото на руската инвазия.

Лавров: Осъдените на смърт британци и мароканец са извършили престъпления в Донецк

Лавров: Осъдените на смърт британци и мароканец са извършили престъпления в Донецк

В момента процесите, се водят въз основа на законодателството на Донецката народна република

"В очите на Запада Русия е отговорна за съдбата на тези хора. Вие не мислите, че...", започва да пита журналистът

"Не", отговори руският външен министър, без да чака края на въпроса. "Слушай, очите на Запада изобщо не ме интересуват. Интересува ме само международното право. Според международното право наемниците не са бойци. Следователно, честно казано, това, което е в очите им, няма стойност". 

"Те не са наемници. Те са служили в украинските въоръжени сили", отвърна Розенберг. "Това трябва да се определи от съда", каза Лавров. На въпрос дали смята съда в ДНР за независим, Лавров отговори: "Убеден съм, че има независим съд. Смятате ли, че в Обединеното кралство имате независим съд?"

Отговаряйки на въпрос за отношенията между Русия и Великобритания, Лавров каза, че "според мен в тези отношения вече няма място за маневриране". "Защото и Джонсън, и Лиз Трус казват публично: трябва да победим Русия, трябва да поставим Русия на колене. Хайде де!", добави той.

На въпрос как Лавров вижда Обединеното кралство сега, той отговори: "Страна, която отново се опитва да пожертва интересите на народа си в полза на амбициите на политици, които мислят само за следващите избори и нищо друго".

Лавров: Критериите на ЕС губят всякакъв смисъл, ако Украйна стана член

Лавров: Критериите на ЕС губят всякакъв смисъл, ако Украйна стана член

А подобно решение би означавало, че ЕС се "води единствено от геополитически съображения"