Първи екип от шестима охранители от пограничната агенция на Европейския съюз "Фронтекс" започна работа в Литва днес, след като прибалтийската държава съобщи за поредно рязко покачване на мигрантите, пристигнали от Беларус, информира "Франс прес".

Литовската погранична служба уточни, че само през последните 24 часа са задържали 150 мигранти - почти два пъти повече, отколкото за цялата 2020 г.

Това води до общ брой открити нелегални прекосявания от мигранти, повечето от които са от Близкия изток, до над 800 досега през тази година.

През цялата 2020 г. има 81 засечени преминавания.

 Литва отказа да екстрадира Тихановская: „По-скоро адът ще замръзне”

Литва отказа да екстрадира Тихановская: „По-скоро адът ще замръзне”

Вилнюс изобщо няма да разглежда молбата...

"Ситуацията е напрегната и има тенденция да се влошава още", отбеляза външният министър Габриелиус Ландсбергис пред АФП, като допълни: "Целта на външното министерство е ясна - икономическите мигранти, които преминават нелегално границата на ЕС, трябва да бъдат върнати на мястото, което са напуснали."

Правителството, което категорично се противопоставя на беларуския президент Александър Лукашенко, подчерта, че подозира, че властите в съседната страна допускат мигрантите през границата.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли също изрази "загриженост" днес относно ситуацията на границата между Беларус и Литва.

"За пореден път някой неприемливо си играе с живота на хората", изтъкна той.

Преди две седмици литовските военни монтираха няколко палатки за мигрантите, за да се справят с увеличения брой.

Очаква се броят на пограничните охранители на "Фронтекс", разположени на границата с Беларус, да се увеличи до 30 души по-късно този месец.

Литва съветва гражданите си да напуснат Беларус, самолетите ѝ няма да летят там

Литва съветва гражданите си да напуснат Беларус, самолетите ѝ няма да летят там

Отговор на действията на Беларус