Намерено е тайно скривалище, използвано за възстановяване на силите на бойците на „Ал Кайда", в Пакистан, обяви шефът на американското разузнаване Джон Негропонте, цитиран от Би Би Си.

Смята се, че „Ал Кайда" подкрепя терористичните групи, действащи на територията на Близкия Изток, Северна Африка и Европа, допълни той. До този момент от пакистанското правителство не са коментирали изказването на Негропонте, уточняват от Би Би Си.

От медията припомнят, че по-рано тази седмица САЩ осъществиха въздушни удари над Сомалия, целящи членове на „Ал Кайда".

„Ал Кайда" е въоръжената организация, която в най-голяма степен застрашава американските интереси, категоричен бе Негропонте.

Той добави, че организацията има оперативни възможности и връзки, които се разпростират във всички посоки извън границите на Пакистан.

Границата между Пакистан и Афганистан е убежище за бойците на „Ал Кайда и други групировки, обяви ръководителят на разузнавателната агенция към Министерството на отбраната Майкъл Маплес.

Той допълни, че се предполага, че в тези гранични области се укриват Осама Бил Ладен и неговият заместник Зауахири, които се издирват за издирван за атаките от 11 септември.

Смята се, че именно талибаните и бойците на „Ал Кайда" контролират двете страни на границата.

Пакистан и Афганистан имат обща граница с дължина 2250 км, която преминава през стръмен планински терен, който е труден за наблюдение от граничните власти.

Припомняме, че Пакистан и Афганистан редовно си отправят взаимни обвинения за бунтовническите атаки.

В края на годината Исламабад обяви, че планира да заложи мини в района на граница. Кабул и международната общност обаче се възпротивиха на намерението на Пакистан.