САЩ блокираха предложен от Русия проект за изявление пред медиите на Съвета за сигурност на ООН относно неотдавнашното нахлуване във Венецуела. Това съобщи постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

По-рано Полянски заяви по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, че Русия е разпространила изявление за пресата относно ситуацията във Венецуела.

САЩ предоставят още 200 млн. долара помощ на Венецуела

САЩ предоставят още 200 млн. долара помощ на Венецуела

Това обяви държавният секретар Майк Помпео

"Това е проектът, предложен от Русия, който да бъде приет след днешното видеоконферентно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Без обвинения, само подкрепа на основни общи неща", заяви Полянски и допълни: "Проектът беше убит от мисията на САЩ в Съвета за сигурност в рамките на 9 минути от началото на процедурата с мълчание."

Проектът на изявление отхвърля използването на сила, както е предвидено в Устава на ООН и потвърждава съответните резолюции относно Венецуела. Той също така призова ситуацията да бъде разрешена без намеса, от венецуелците, в рамките на Хартата на ООН и конституцията на страната, като се спазва изцяло нейният суверенитет и териториална цялост.

По-рано през деня руският посланик в ООН настоя по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, че Москва не вярва, че Вашингтон не е участвал в неотдавнашния опит за нахлуване във Венецуела.

Венецуела: САЩ се управлява от гангстер, не от президент

Венецуела: САЩ се управлява от гангстер, не от президент

Белият дом само се опитвал да се представи като спасител на Венецуела

"Американските власти заявиха, че нямат нищо общо с това. Ще се радваме да им повярваме, но не успяха да обяснят, че според договора, двама американски граждани са планирали да вземат за заложник законния венецуелски президент и да го заведат в САЩ. С каква цел, ако мога да попитам", коментира Полански.

На 3 май венецуелските власти съобщиха, че са предовратили опит за морска инвазия на екстремисти от Колумбия, като осем бойци са били убити, а няколко други са били арестувани.

Едно от задържаните лица, американският гражданин Люк Денман, който работи за американската охранителна фирма Silvercorp USA, заяви по време на разпит, че целта на групата е била да завземе летището в Каракас и да заведе президента на Венецуела Николас Мадуро в САЩ.

Венецуела дава САЩ на Хага заради горивата

Венецуела дава САЩ на Хага заради горивата

След ареста на 90 души заради планиран заговор срещу Мадуро

По-късно венецуелският министър на комуникациите Хорхе Родригес представи договор от 41 страници на стойност 213 млн. долара между венецуелската опозиция и частната охранителна фирма Silvercorp USA за "залавяне/задържане/отстраняване" на Мадуро. Смята се, че документът е подписан от самия лидер на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо; Серхио Вергара, член на контролирания от опозицията парламент; и базирания в Маями политически консултант Хуан Хосе Рендън.

"Как това корелира с постоянните послания от американските власти до Каракас от типа "всички варианти са на масата", включително неотдавнашното обявяване на награда в размер от 15 млн. долара за залавянето на президента Мадуро", попита още руският дипломат.

През март Вашингтон повдигна обвинение на Мадуро по обвинения в "наркотероризъм", както беше обявено от главния прокурор на САЩ Уилям Бар, и обеща 15 млн. долара награда за информация, водеща до залавянето на Мадуро.

Венецуела с доказателство за вината на Гуайдо

Венецуела с доказателство за вината на Гуайдо

Мадуро го обвини в заговор със САЩ

През януари миналата година САЩ признаха ръководителя на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Той оглавява самопровъзгласило се правителство в изгнание със седалище в колумбийската столица Богота.

Мадуро многократно е обвинявал САЩ и Гуайдо в сътрудничество за сваляне на правителството му, за да бъдат откраднати природните ресурси на страната.