Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че страната му ще предостави допълнителна помощ в размер на 200 млн. долара на Венецуела, включително над 138 млн. долара във вид на хуманитарна помощ.

"Тази помощ подчертава нашето постоянно лидерство по отношение на реакцията и продължаващия ангажимент към венецуелския народ, включително към над 5 млн. венецуелци, които са избягали от страната си до днес заради тиранията на бившия режим на Мадуро", коментира Помпео.

Венецуела: САЩ се управлява от гангстер, не от президент

Венецуела: САЩ се управлява от гангстер, не от президент

Белият дом само се опитвал да се представи като спасител на Венецуела

По-рано постоянният представител на Венецуела в ООН Самуел Монкада заяви, че САЩ "нямат държавен глава, а гангстер".

Изказването му по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН идва, след като по-рано Доналд Тръмп обяви, че е "обградил" Венецуела "до степен, която никой не знае", отнасяйки се до неуспешния опит за инвазия по море срещу южноамериканската страна.

Монкада подчерта, че Тръмп "се изразява като гангстер" и с изказванията си "нарушава международното право на много нива".

На заседанието на ООН Монкада настоя да се сложи край на подобни престъпни практики, тъй като те могат да подкопаят международното право и да наложат тиранични и колониални практики в света.

На 3 май беше извършен опит за морски десант-инвазия, който беше спрян от венецуелските власти, които арестуваха включително няколко американски наемници. 

Венецуела дава САЩ на Хага заради горивата

Венецуела дава САЩ на Хага заради горивата

След ареста на 90 души заради планиран заговор срещу Мадуро