САЩ се опитват да бранят джихадистка групировка в опитите си да свалят от власт сирийския президент Башар ал Асад. Това коментира руският външен министър пред БиБиСи.

По думите му, САЩ са нарушили обещанието си да правят разлика между мощната Фронт „Фатех ал Шам” (известна преди като Фронт „Ал Нусра”) и други екстремистки групировки от по-умерените бунтовници. „Фатех ал Шам” е свързана с „Ал Кайда”.  

Той също така защитил бомбардировките на Алепо от руските и сирийските сили.

Лавров говори пред британската медия точно година след началото на руската въздушна кампания в Сирия.

„Те (САЩ) обещаха тържествено да приемат като приоритет задължението за отделяне на опозицията от „Нусра”, изтъкнал руският първи дипломат.

„Те все още, въпреки многократно повтаряните обещания и ангажименти... не са в състояние или не желаят да го сторят и ние имаме все повече и повече причини да смятаме, че от самото начало планът беше да се щади „Нусра” и да се пази в случай на план Б или втория етап, когато ще дойде време за смяна на режима”, подчерта Лавров.   

Наскоро САЩ и Русия сключиха споразумение, което трябваше да доведе до съвместни руско-американски въздушни удари срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) и Фронт „Фатех ал Шам”.

Ала много от по-умерените бунтовнически групировки, които САЩ подкрепят, сформираха стратегически съюз с по-мощния Фронт „Фатех ал Шам” и сега се бият заедно с него.

Лавров коментира в тази връзка: „Ние смятаме, че руско-американското споразумение трябва да бъде приведено в действие. За това единственото нещо, което е необходимо, е да се отдели опозицията от „Нусра”. Ако това бъде подкрепено от САЩ – не на хартия, а в действителност, тогава ние ще настояваме за незабавно спиране на военните действия.”

ООН обяви, че 400 цивилни, включително много деца, са били убити в обсадения град Алепо през миналата седмица в резултат на бомбардировките от страна на руските и сирийските правителствени сили.

Лавров настоя, че Русия помага на силите на президента Асад да се „борят с терористите”.

Той обвини Запада, че е мълчал за страданията на цивилните в Алепо, когато е очаквал градът да падне в ръцете на бунтовниците, след като „Нусра” настъпи и отряза маршрутите за доставка на цивилното население.