Висш американски служител заяви в сряда, че САЩ ще продължат да разглеждат въпросите на правата на човека в Северна Корея, като същевременно работят за ядреното разоръжаване на страната, предаде kbs.co.kr.

Даниел Надел, директор на Службата за международна религиозна свобода в Държавния департамент на САЩ, направи тази забележка в телефонен брифинг. Надел каза, че ядрените проблеми са реални и представляват значително предизвикателство. Длъжностното лице подчерта, че няма компромис в  разглеждането на въпроси, свързани с правата на човека, или разглеждането на други въпроси от национална сигурност или двустранна загриженост, като добави, че САЩ могат да направят всички тези неща наведнъж.

Ядреното разоръжаване ще бъде в основата на новата политика на САЩ към КНДР

Ядреното разоръжаване ще бъде в основата на новата политика на САЩ към КНДР

Това заяви говорител на Държавния департамент на САЩ

Брифингът се проведе веднага, след като ведомството публикува доклада за международната религиозна свобода за 2020 г., в който изрази сериозна загриженост относно нарушенията на религиозната свобода в Северна Корея.

В началото на май САЩ обявиха, че ще търсят дипломатически начини да постигнат практически напредък към ядрено разоръжаване на Северна Корея, обявявайки заключението на своя преглед на политиката за Пхенян, започнал скоро след като Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на 20 януари.

Външното министерство на Северна Корея настоя, че новата политика на администрацията на Байдън е "враждебна" към Пхенян, тъй като директно обижда ръководството на страната. Според доклада на KCNA Северна Корея се ангажира да даде отговор на неотдавнашните коментари на президента на САЩ Джо Байдън относно състоянието на правата на човека в тази азиатска държава.

Байдън "направи голям гаф", каза Пхенян, предупреждавайки, че отношенията могат да доведат до "по-лоша криза извън контрол".

"Не ви чака нищо добро": КНДР обвини Байдън в провокация

"Не ви чака нищо добро": КНДР обвини Байдън в провокация

Ри определи като "гангстерска логика" САЩ да разполагат стратегически ядрени активи