КНДР обвини президента на САЩ Джо Байдън в "провокация" с отправената критика заради севернокорейския тест на ракети. Пхенян подчерта, че тестовете са право на страната да упражнява самоотбраната си и предупреди, че САЩ ще се изправят пред "нещо, което не е добро", ако продължат с такива "безразсъдни изказвания", информира "Йонхап".

Изявлението е на Ри Пхен-чол, заместник-председател на Централния комитет на Корейската работническа партия, във връзка с коментара на Байдън, че изстреляните от КНДР две балистични ракети с малък обхват са в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

КНДР потвърди: Проведохме изпитателен пуск на нови тактически ракети

КНДР потвърди: Проведохме изпитателен пуск на нови тактически ракети

КНДР е изстреляла две балистични ракети с малък обхват в посока Японско море

Според севернокорейския представител такива изявления от страна на президента на САЩ са "отвратително посегателство над правото на нашата държава на самоотбрана и провокация".

Ри определи като "гангстерска логика" САЩ да разполагат стратегически ядрени активи на Корейския полуостров и да изстрелват междуконтинентални балистични ракети, когато си поискат и в същото време да критикуват КНДР, когато провежда "дори и тест на тактическо оръжие".

Какви ракети тества КНДР?

Какви ракети тества КНДР?

КНДР за последно изстреля балистична ракета през март 2020 г.

Той също подчерта, че КНДР няма друг избор освен да изгради "непобедима физическа сила" за отбрана на страната в момент, когато Сеул и Вашингтон продължават да провеждат военни учения и "постоянно представляват военна заплаха на Корейския полуостров".

"Мисля, че първата крачка на новата американска администрация очевидно е погрешна. Ако САЩ продължат с безразсъдните си изявления без да мислят за последиците, могат да се изправят пред нещо, което не е добро", добави той.

По думите му КНДР ще продължи да увеличава военната си мощ.

САЩ осъдиха провокативните ракетни тестове на Северна Корея

САЩ осъдиха провокативните ракетни тестове на Северна Корея

Нарушават резолюции и заплашват международната общност

Вчера Северна Корея потвърди, че е тествала две балистични ракети.

Експерти коментират, че КНДР може да е тествала подобрена версия на ракетата си KN-23, която прилича на руската "Искандер" по някои характеристики.

Няколко дни по-рано Северна Корея изстреля две крилати ракети към Жълто море.