В четвъртък САЩ осъдиха изстрелванията на балистични ракети в Северна Корея по-рано тази седмица и заявиха, че програмите представляват сериозни заплахи за международния мир и сигурност. "САЩ осъждат дестабилизиращите изстрелвания на балистични ракети от Северна Корея", заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от "Ройтерс". "Тези изстрелвания нарушават множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН и заплашват региона и международната общност."

Говорителят нарече програмите на Северна Корея незаконни и заяви, че представляват сериозни заплахи за международния мир и сигурност и подкопават световния режим на неразпространение. Той каза, че ангажиментът на САЩ за отбраната на Южна Корея и Япония остава в сила.

Президентът Джо Байдън заяви в четвъртък, че САЩ остават отворени за дипломация със Северна Корея въпреки ракетните си изпитания тази седмица, но предупреди, че ще има отговори, ако Северна Корея ескалира нещата.

КНДР изстреля две балистични ракети с малък обсег към Японско море, което изглежда е очевиден опит за оказване на натиск върху САЩ, докато Вашингтон подготвя нова политика към Северна Корея.

Северна Корея изстреля преди това две крилати ракети към Жълто море. САЩ съобщиха, че изстрелването на крилати ракети е част от "нормално тестване", което не е забранено от ООН.

Но изстрелването на балистични ракети представлява нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Япония потвърди, че Северна Корея е изстреляла две ракети

Япония потвърди, че Северна Корея е изстреляла две ракети

В посока Япония, но са паднали в неутрални води…