Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че САЩ смятат, че е отговорност на Русия да ограничи използването на химически оръжия от страна на Сирия, въпреки категоричното отричане от страна на Русия сирийският режим да използва такива оръжия, съобщава "Ройтерс".

"Това са просто неприемливи употреби на химически оръжия по начин, който нарушава всички конвенции, които самата Русия е подписала. Това нарушава споразуменията, съгласно които Русия е отговорна да идентифицира и елиминира химическите оръжия в Сирия", изтъкна Тилърсън по време на посещението си в Полша.

"Химическите оръжия... са използвани за удар срещу цивилното население, най-уязвимите - децата в Сирия", допълни той по време на съвместната си пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович.

"Ние държим Русия отговорна за справянето с този проблем. Те са съюзник на сиирйския президент Башар Асад", настоя американският първи дипломат.

Русия е отговорна за химическите атаки в Сирия, обвиниха САЩ

Русия е отговорна за химическите атаки в Сирия, обвиниха САЩ

Русия в крайна сметка носи отговорност за жертвите в Източна Гута

Тилърсън за първи път отправи обвиненията във вторник, след като дипломати от 29 страни се срещнаха в Париж, за да настояват за санкции и повдигането на криминални обвинения срещу извършителите на химически атаки в Сирия.  

Русия и Китай блокираха подкрепяните от Запада опити в Съвета за сигурност на ООН да бъдат наложени санкции срещу Дамаск заради използването на химически оръжия.