През септември Министерството на отбраната на САЩ планира да сключи договор за производство на десет дрона камикадзе Switchblade 600 за Украйна. Това съобщи Defense News.

Още през пролетта на 2022 г. САЩ одобриха трансфера на Тактически безпилотни летателни системи Switchblade на Украйна, но тогава това бяха дронове Switchblade 300, предназначени за унищожаване на малки цели.

Вариантът 300 тежи 2,5 кг, може да лети 10 километра и да кръжи 15 минути, докато версията 600 с тегло 54,4 кг може да лети 40 километра и да кръжи във въздуха 40 минути, според производителя.

"Те имат едно и също име, но са много различни системи с много различни набори от цели - и двете биха били невероятно полезни за украинските сили сега и през следващите седмици", каза Брадли Боуман, старши директор на Центъра по военни въпроси и политическа власт във Фондацията за защита на демокрациите.

Нова военна помощ от САЩ за Украйна

Нова военна помощ от САЩ за Украйна

Въоръжение за спиране на руската агресия

Припомняме, че на 20 август Пентагонът обяви допълнителни доставки на оръжия на стойност 775 млн. долара за Украйна. Това съобщи CNN, като се позова на неназован високопоставен служител на отбраната на САЩ.

Новият пакет от помощи включва боеприпаси за многоцелеви ракетни установки HIMARS, 16 гаубици, 1 000 единици преносими противотанкови ракетни системи Javelin и 1 000 ракети за противотанкови ракетни системи TOW.

САЩ възнамеряват също така да прехвърлят на Киев противорадарни ракети, 15 разузнавателни дрона ScanEagle, 40 колесни бронирани машини с повишена противоминна защита MRAP и джипове Humvee.

Пакетът от помощи включва системи за защитена комуникация, експлозиви, оборудване за нощно виждане, термовизионни камери, оптически прицели и лазерни далекомери.

CNN отбеляза, че с настоящия пакет от помощи американската администрация е отпуснала на Украйна 19 транша военна помощ на стойност над 10 млрд. долара от август 2021 г. насам.

САЩ готвят още 800 милиона долара военна помощ за Украйна

САЩ готвят още 800 милиона долара военна помощ за Украйна

Може да я обявят още днес