Служители на посолството на САЩ в Украйна потвърдиха, че 12-а бригада на специални сили "Азов" на украинската Национална гвардия е преминала проверката, изисквана от законодателството на САЩ, и отговаря на условията за получаване на помощ за сигурност от САЩ, пише руската служба на BBC.

Съгласно американския закон Лийхи, кръстен на бившия сенатор Патрик Лийхи, американска военна помощ не може да бъде предоставяна на чуждестранни части, за които е установено, че са извършили сериозни нарушения на човешките права. По отношение на Азов такава забрана беше въведена преди 10 години.

По-рано Washington Post писа, като се позова на Държавния департамент, че не са открити доказателства за подобни нарушения.

"Благодарни сме на Министерството на вътрешните работи на Украйна, командването на Националната гвардия на Украйна, посолството на Украйна в Съединените американски щати и всички, които открито или задкулисно участваха в преодоляването на тази забрана. Лъжите за Азов, които кремълският режим разпространява на Запад от години, днес претърпяха съкрушителен удар", се казва в изявлението на Азов.

Съдят над 500 бойци от "Азов" за военни престъпления в ДНР

Съдят над 500 бойци от "Азов" за военни престъпления в ДНР

Те са обвинени в членуване в незаконна групировка, наемничество и опити за сваляне на местното правителство

Получаването на западно оръжие и обучението ще повиши боеспособността на "Азов" и ще спомогне за запазването на живота на личния състав, пише батальонът в телеграм канала си.

"Това е нова страница в историята на нашето звено. "Азов става още по-мощен, професионален и опасен за окупаторите", се казва в изявление на батальона.

Руските власти обявиха Азов за терористична организация през 2022 г.

Заработи първият оръжеен завод на Rheinmetall в Украйна

Заработи първият оръжеен завод на Rheinmetall в Украйна

Съоръжението ще позволи по-бърз ремонт на доставена от чужбина техника