Първият съвместен производствен завод на германския оръжеен производител Rheinmetall и украинското държавно предприятие "Укроборопром" в Украйна започна да функционира. Това обяви министърът на стратегическата промишленост Александър Камишин, цитиран от "Киев индипендънт".

Новината идва в момент, когато Киев има за цел да развие местното производство на оръжия през настоящата година.

По-рано Rheinmetall съобщи, че планира да отвори най-малко четири производствени завода в Украйна.

Съоръжението ще позволи по-бърз ремонт на доставена от чужбина техника и последващото ѝ връщане на фронтовата линия. По думи на министъра в бъдеще заводът ще произвежда и нови бронирани машини.

Германия одобри съвместно предприятие между Rheinmetall и украинска отбранителна фирма

Германия одобри съвместно предприятие между Rheinmetall и украинска отбранителна фирма

То ще бъде базирано в Киев и ще работи по обслужването и поддръжката на военни превозни средства там,

Местоположението на завода не беше разкрито, вероятно от съображения за сигурност.

"Важното е, че това ще подпомогне не само нашите въоръжени сили, но и нашата икономика. В завода ще работят украински специалисти под ръководството на германски колеги", посочи Камишин.

През октомври миналата година украинското правителство обяви, че Rheinmetall и "Укроборопром" ще обединят усилията си за ремонт, поддръжка и производство на бронирани превозни средства в Украйна. Съвместното им предприятие е регистрирано на 18 октомври 2023 г.

Първите бронетранспортьори Fuchs могат да бъдат произведени в Украйна до края на лятото на тази година, уточни главният изпълнителен директор на Rheinmetall Армин Папергер през декември.

Освен това германският производител възнамерява да отвори заводи в Украйна за производство на артилерийски снаряди, барут и зенитно оръжие.

Германският концерн Rheinmetall започва да ремонтира танкове в Украйна

Германският концерн Rheinmetall започва да ремонтира танкове в Украйна

Берлин се е отказал да прави ремонтна база в Полша