След победата на кандидата на опозицията Екрем Имамоглу на кметските избори на Истанбул изниква въпросът ще се промени ли Турция след тази загуба за президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Ключът за бъдещето на Ердоган като политик държат САЩ, ЕС и Русия. Той изцяло трябва да промени външната си политика, за да може да оцелее като политик", коментира бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Ердоган пак загуби изборите за Истанбул
Обновена

Ердоган пак загуби изборите за Истанбул

Бинали Йълдъръм призна поражението си

По думите му загубата на Истанбул е резултат от направените от Ердоган икономически грешки, които се обръщат в политически.

"Ердоган би трябвало да осъзнае, че неговото политическо бъдеще минава през икономическа стабилизация. Затова има нужда от много силни разговори на Г-20. Става дума за кюрдския проблем, за напрежението заради Кипър, за заплахата от санкции от САЩ заради провалената сделка за Ф-35", коментира още Керемедчиев.

Екрем Имамоглу - човекът, който развали празника на Ердоган

Екрем Имамоглу - човекът, който развали празника на Ердоган

Мнозина в Турция виждат в него бъдещия обединител на нацията...

От своя страна журналистът Мехмед Юмер изтъкна, че първо трябва да се направи разграничението, че победилият Екрем Имамоглу е победил Ердоган, но той не е победил режима на Ердоган.

Според него Имамоглу засега не може да победи строя, създаден преди година - президентска република без министър-председател. Той обаче е на мнение, че новият кмет на Истанбул може през 2023 г. да стане президент.

Ердоган призна поражението си в Истанбул

Ердоган призна поражението си в Истанбул

Трудни месеци за управляващите