Държавният департамент обяви в неделя вечерта, че ще намали персонала на посолството на САЩ в украинската столица Киев, съобщи Си Ен Ен.

Като първи в евакуацията ще са несъществени служители и членове на семействата.

"На 23 януари 2022 г. Държавният департамент разреши доброволното напускане на служители, наети директно в САЩ, и разпореди напускането на отговарящи на условията членове на семейството от посолството в Киев поради продължаващата заплаха от руски военни действия.

САЩ отричат да готвят евакуация на дипломатите си от Украйна

САЩ отричат да готвят евакуация на дипломатите си от Украйна

При такова решение обаче правителството няма да финансира изтеглянето

Гражданите на САЩ в Украйна трябва да обмислят заминаването си сега, като използват търговски или други частни транспортни опции", се казва в изявлението на Държавния департамент.

Припомняме, че Си Ен Ен разкри в петък, че посолството е поискало от Държавния департамент да предприеме тази стъпка, тъй като Русия продължава да събира военни сили и оборудване близо до границите на Украйна, което предизвиква опасения за подновена инвазия.

От американското външно министерство посочват, че "има информация за планирано от Русия значително военно действие срещу Украйна". В съобщението се казва още, че условията в "окупирания от Русия Крим и контролираната от Русия източна част от Украйна са непредвидими" и могат бързо да се влошат.

Втора пратка от американско оръжие е доставена в Украйна

Втора пратка от американско оръжие е доставена в Украйна

Доставката е от 80 тона

Държавният департамент също предупреди американските граждани да не пътуват до Русия заради напрежението по границата с Украйна.

Очаква се тази седмица Съединените щати да връчат на Русия в писмена форма своите притеснения за случващото се и варианти за деескалация след срещи между дипломати от двете страни.

Според "Вашингтон пост" администрацията на Байдън обмисля да удари със санкции стратегически руски индустрии.

Става дума за изкуствен интелект, квантови компютърни системи или тези, свързани с гражданската авиация.