Съединените щати отричат да подготвят евакуация на дипломатите си от Украйна, съобщава "Спутник".

Минути по-рано кореспондент на "Фокс Нюз" написа в Туитър, че Държавният департамент на САЩ е разпоредил на 24 януари да започне евакуация на семействата на дипломатите от американското посолство в Киев.

За момента няма какво да обявим, посочи говорител на департамента.

Той обаче допълни, че ако САЩ решат да изтеглят семействата на дипломатите си от Украйна, не трябва да се очаква правителството да финансира евакуацията.

По думи на говорителя Вашингтон поддържа предупреждението за пътуване до Украйна на ниво 4 заради коронавируса. Той препоръча на американските граждани да следят отблизо ситуацията в контекста на напрежението между Москва и Киев.

САЩ отпуснаха 200 млн. долара военна помощ на Украйна

САЩ отпуснаха 200 млн. долара военна помощ на Украйна

На фона на потенциалната опасност от руска атака

В случай че има решение да променим позицията си относно американските дипломати и техните семейства, гражданите на САЩ не трябва да очакват, че изтеглянето ще се финансира от американското правителство, подчерта говорителят на департамента и допълни, че са налични търговски полети.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Русия упрекна САЩ в лъжа за намеренията ѝ към Украйна

Русия упрекна САЩ в лъжа за намеренията ѝ към Украйна

Според Сергей Лавров Украйна без съмнение е под външния контрол на Вашингтон