От американската администрация са в пълна готовност да започнат работа върху изработването на нови ядрени глави с отлични качествени характеристики: стабилност, надеждност и защита от терористи.

Това съобщава в редакционна статия на вестник „The New York Times".

И за да може обществото по-лесно да преглътне идеята на Вашингтон, управляващите се оправдават, че те нямало да трупат толкова много ядрени глави - страхувайки се от технически фал, ако са можели да заменят сегашния си ядрен арсенал с така наречените „Надеждни заменяеми ядрени глави", (които звучат много по-утешително, коментират от The New York Times).

И ако все още не са ви „метнали" напълно, се казва в статията, от Вашингтон ви уверяват, че новите ядрени глави си имат нещо като гаранция - учените ще могат да създават новите бомби, без изобщо да трябва да ги тестват. Пък нека купувачът да внимава....

И докато на територията на САЩ намеренията на Вашингтон за новите ядрени глави се радват на слаб обществен интерес, специалистите по PR на Белия дом отвъд Океана са изправени пред истинска катастрофа.

Съмненията, че САЩ се опитват да разширят ядрените си възможности, подкопават аргументите на Вашингтон, с които те се изправят срещу ядрените апетити на Иран и Северна Корея.

Освен това новата програма би струвала десетки милиарди долара.
И тук възниква най-важният въпрос: Дали след като преди близо две десетилетия страната спря производството на ядрени оръжия, сега тя отново има нужда от такива?

Отговорът е категорично не, пише „The New York Times".

Това е програма, имаща за цел да създаде работа на лабораториите за производство на оръжие и не на последно място да послужи на Пентагона, от където не успяха да убедят Конгреса да им плати за ядрените фантазии.

Първоначално от екипа на Ръмсфелд искаха „ядрен бункеров здравеняк" - т.е. ракета, която да обезврежда мишени, намиращи се дълбоко под земята.

По-късно обаче от Пентагона се отказаха от тази идея, след като се оказа, че и Конгресът, доминиран тогава от републиканците, и Камарата на представителите, смятат този тип ракети за твърде необичайни, за да бъдат финансирани.

Един от основните аргументи в полза на новата програма на Пентагона претърпя значителен крах миналия ноември, когато от Jason- престижна група учени експерти, съветваща правителството по въпроса за оръжията, докладваха, че повечето от плутониевите заряди в сегашния арсенал имат срок на годност 100 години, а в момента най-старото оръжие е на по-малко от 50 години.

Оттогава поддръжници на идеята за новите ядрени глави снижиха тона с който тръбяха, че бомбите са стари и че ядрените лаборатории трябва да работят, привличайки и обучавайки най-добрите учени.

Въпреки това обаче лабораториите продължават да харчат милиарди в доизкусуряване на сегашния арсенал.

На поддръжниците на новите ядрени глави им остава аргумента, че тези оръжия нямат нужда от тестване.

И докато експертите спорят дали лабораториите наистина могат да произвеждат оръжия, без да ги тестват, по-важният въпрос е дали ще се намери президент, който да постави на карта сигурността на Америка, ползвайки оръжия, които не са били тествани, питат от „The New York Times".

САЩ биха били по-защитени, ако президентът фокусира вниманието си върху намаляване броя на старите ядрени оръжия, използвани както от САЩ, така и от други ядрени сили.
Новият Конгрес трябва да спре тази програма преди да се похарчи и поредният долар и да се нанесе поредния удар върху авторитета на САЩ, завършва редакционната статия на The New York Times.