Американското разузнаване предупреди, че може да се извърши севернокорейски ядрен тест или ракетен тест, или и двете, преди, по време или след пътуването на президента Джо Байдън в Южна Корея и Япония, започващо тази седмица.

Това каза в сряда съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, цитиран от "Ройтерс".

"Ние се подготвяме за всички непредвидени ситуации, включително възможността такава провокация да се случи, докато сме в Корея или Япония", каза Съливан на брифинг в Белия дом.

САЩ: Северна Корея планира нов ракетен тест

САЩ: Северна Корея планира нов ракетен тест

Точно по време на азиатската обиколка на Байдън

Съливан каза, че Съединените щати работят тясно с Южна Корея и Япония по въпроса.

"Ние посочихме доста ясно, че нашето разузнаване наистина отразява реална възможност да има или следващ ракетен тест, включително ракетен тест с голям обсег, или ядрен опит, или честно казано и двете в дните, предхождащи или след пътуването на президента в региона", каза Съливан.

Той каза, че Съединените щати са готови да направят както краткосрочни, така и дългосрочни корекции на военната си позиция, ако е необходимо, "за да гарантират, че осигуряваме както защита, така и възпиране на нашите съюзници в региона и че отговаряме на всяка севернокорейска провокация. "

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза на същия брифинг, че Байдън няма да посети демилитаризираната зона, която разделя Северна и Южна Корея по време на посещението си в Южна Корея.

Белият дом каза миналата седмица, че Байдън обмисля подобно пътуване.

Северна Корея и Русия обсъжда Байдън на азиатска обиколка

Северна Корея и Русия обсъжда Байдън на азиатска обиколка

По-късно този месец

Припомняме, че ден по-рано беше съобщено, че властите в Северна Корея се подготвят за изпитание на междуконтинентална балистична ракета в рамките на следващите 48 до 96 часа.

Това е точно, когато президентът на САЩ Джо Байдън трябва да пътува до Азия.

Мястото за изстрелване под сателитно наблюдение се намира близо до Пхенян.

Байдън заминава за Южна Корея в четвъртък и ще проведе срещи с южнокорейския президент Юн Сук Йел, преди да замине за Япония в неделя, където ще се срещне с лидерите на Япония, Австралия и Индия.

Северна Корея проведе редица тестове на балистични ракети тази година, а американските военни и разузнавателни агенции оценяват, че Пхенян може също да се готви за първия си подземен ядрен опит от близо пет години.

След като обяви тези констатации публично през март, Пентагонът увеличи наблюдението в Жълто море, както и повиши готовността на американската противоракетна отбрана в региона.

Ако Северна Корея проведе тест, това ще бъде седмият подземен ядрен опит за страната и първи от 2017 г.